Kdy péct vánoční pečivo? Plán s nejlepšími vánočními recepty

4 min. odečty

Zdroj: pixabay.com

Kdy péct vánoční pečivo, aby spěch a stres nedostaly šanci? Pro vánoční pečení se hodí mít plán a sbírku nejlepších receptů na vánoční pečivo, koláče a další dobroty. Je to jen jednou za rok, tak si pojďme užít adventní atmosféru tak, jak se patří!

INZERCE

Stručný přehled:

👩‍🍳Co upéct na Vánoce?

Začněme tím nejdůležitějším. Než začneme péct, budeme potřebovat seznam vánočního cukroví. Perníčky, linecké, medvědí tlapky, vanilkové rohlíčky jsou téměř každoroční klasikou. K nim se přidává vánočka, griláž, různé nepečené kuličky, kávová zrna nebo laskonky. Nemusí to být zrovna 15 druhů, jak se chlubí kolegyně. Důležité je upéct to, co mají členové rodiny nejraději a u čeho máme jistotu, že se nám to podaří bez větších komplikací. Stále častěji se hospodyňky v rámci rodiny domlouvají na výměně. Každá upeče o něco větší množství jen několika druhů a koláče si navzájem vyměňují.

📝Nákupní seznam je připraven

Pokud už víte, co budete péct na Vánoce, další důležitou fází je nákup ingrediencí. Nejprve je dobré zkontrolovat zásoby ve skříňkách s potravinami nebo ve spíži a poté si podle aktuální situace sestavit seznam ingrediencí, které vám chybí. Počítejte s menší rezervou a přihoďte pár kilo mouky a pár kousků másla navíc. Vyhnete se tak tlačenici v obchodech a zbytečnému shonu navíc. Nákupy si naplánujte nejpozději na první prosincový týden.

⏳Kdy začít péct vánoční pečivo?

Přejděme k tomu nejdůležitějšímu - k plánu vánočního pečení. Najdete zde doporučení, kdy péct konkrétní druhy cukroví. Tento harmonogram však není striktní a nic se nestane, pokud některé fáze vynecháte nebo zkombinujete. Koneckonců předvánoční období je často plné shánění dárků a nedostatku času, takže není třeba přidělávat si další vrásky.

Čerpali jsme nejen ze zkušeností, ale také z tradic a rad našich maminek a babiček.

INZERCE

Tři týdny před Vánocemi

Na začátku adventu, od 1. adventní neděle do Mikuláše, můžeme začít péct cukroví, které potřebuje čas na odpočinek nebo změknutí. Patří mezi ně zejména tradiční perníčky, zázvorové sušenky a vanilkové rohlíčky I když jsou tvrdší, vyžadují pečlivé uložení na suchém místě. Pokud by se skladovaly v nadměrné vlhkosti, do Vánoc by se zkazily. V domácnostech, které mají stroj na pečení oplatek, se v této době již začíná s pečením vánočních oplatek.

Medové perníčky

Adela_cooks

Pro milovníky perníku se nic nevyrovná vůni čerstvě upečeného perníku v troubě. Tento recept na perník se ve vaší domácnosti jistě stane okamžitě oblíbeným! Pojďme na to!

Zobrazit recept

Plněné ořechy

Iwa

Vánoční ořechy plněné krémem.

Zobrazit recept

Výborný pardubický perník

Iwa

Pardubický perník patří neodmyslitelně k Vánocům. Slepují se marmeládou a polévají čokoládou.

Zobrazit recept
INZERCE

Dva týdny před Vánocemi

Dva týdny před Vánocemi nás čeká snad největší pekařská štafeta. Blíží se nejoblíbenější druhy vánočního cukroví - linecké cukroví, medvědí tlapky, pečivo ve tvaru ořechů, kokosové a kakaové pečivo. S marmeládou nebo máslovou náplní není třeba spěchat. Na náplň si nechte několik dní před Vánocemi čas.

Mandlové linecké sušenky s vanilkou

Bakingmoments_withkids

O Vánocích nesmí chybět naše milované linecké, které jsou pro nás jedničkou. Vyzkoušejte je ještě dnes. Stejně jako recept.

Zobrazit recept

Vanilkové rohlíčky

Cooking_with_Moni

Sladké a jemné, naše oblíbené vanilkové rohlíčky. Nebo jak jim doma říkáme "vanilkové rohlíčky".

Zobrazit recept

Vánoční medvědí tlapky

Iwa

Chutné koláčky zvané medvědí tlapky. Připravujeme je každý rok o Vánocích.

Zobrazit recept

Jednoduché čokoládové crinkles
Videorecept

Jednoduché čokoládové crinkles

Adri1017

Připravte si čokoládové crinkles, ideální nejen na Vánoce :)

Zobrazit recept
INZERCE

Týden před Vánocemi

Týden před Vánocemi si vyhraďte čas na plnění vánočního cukroví marmeládami nebo krémy a zdobení bílkovou polevou nebo čokoládou. Po naplnění máslovým krémem bude třeba ještě suché cukroví uložit do chladu - ideálně do chladicího boxu, do uzavřených nádob na balkoně nebo do lednice, což nemusí být vždy vhodné řešení vzhledem k její kapacitě. Je to také vhodná doba pro pečení křehkých laskonek a přípravu nepečených moučníků. Na vánočních tácech se obzvlášť krásně vyjímají kávová zrna, ořechové šuhajdy, kokosové kuličky, plněné čokoládové košíčky a pralinky a také karamelové grilážky.

Grilážky

TASTElist

Domácí karamelové grilážky s plnou chutí ořechů a karamelu mizí z vánočního pečiva mezi prvními.

Zobrazit recept

Včelí úly

Iwa

Podle tohoto receptu si můžete doma snadno připravit dokonalé ořechové úly.

Zobrazit recept

Kávová zrna

SimplyCook

Domácí kávová káva. Osvědčený recept na oblíbený nepečený dezert, který si zamiluje i nezkušený cukrář.

Zobrazit recept

Krátce před Vánocemi

V této době je již vhodné upéct korpusy a pláty na vánoční cukroví. Stálicí jsou zejména medové řezy, medové krémeše, domácí Marlenka, punčové řezy, metrové řezy, opilý Isidor. Plníme je jeden až dva dny před Štědrým dnem. K tradicím vánočního pečení patří také štedrák, domácí vánočka a plněné štrůdly. Krátce před začátkem svátků je ten správný čas na jejich přípravu.

INZERCE

Tradiční medové řezy

Iwa

Recept na tradiční a lahodné medové řezy s vanilkovou náplní.

Zobrazit recept

💡Jak skladovat vánoční pečivo?

Pokud má vánoční pečivo bezpečně vydržet až do svátků, je třeba myslet na to, jak ho skladovat. Skvěle se hodí uzavíratelné nádoby - nerezové, skleněné nebo plastové. Pro suché a tvrdší pečivo jsou vhodné i čisté kartonové krabice s uzávěrem. Každý druh cukrovinek je lepší uchovávat odděleně, aby se mezi nimi nepřenášely chutě. Vhodné je skladování na chladném a suchém místě. Naopak nevhodná jsou místa v blízkosti radiátoru, v prostoru s vysokou vlhkostí nebo při teplotách pod bodem mrazu.

Podpora milovníků vaření

Skvělé recepty, užitečné rady a tipy a spousta inspirace. Přidejte se k milovníkům vaření a najděte odpověď na svou otázku: Co budu dnes vařit?

INZERCE