Kdy péct vánoční pečivo? Plán s nejlepšími vánočními recepty
30. 11. 2023
4 min. odečty
Zdroj: pixabay.com
Kdy péct vánoční pečivo, aby spěch a stres nedostaly šanci? Pro vánoční pečení se hodí mít plán a sbírku nejlepších receptů na vánoční pečivo, koláče a další dobroty. Je to jen jednou za rok, tak si pojďme užít adventní atmosféru tak, jak se patří!
Stručný přehled:
👩🍳Co upéct na Vánoce?
Začněme tím nejdůležitějším. Než začneme péct, budeme potřebovat seznam vánočního cukroví. Perníčky, linecké, medvědí tlapky, vanilkové rohlíčky jsou téměř každoroční klasikou. K nim se přidává vánočka, griláž, různé nepečené kuličky, kávová zrna nebo laskonky. Nemusí to být zrovna 15 druhů, jak se chlubí kolegyně. Důležité je upéct to, co mají členové rodiny nejraději a u čeho máme jistotu, že se nám to podaří bez větších komplikací. Stále častěji se hospodyňky v rámci rodiny domlouvají na výměně. Každá upeče o něco větší množství jen několika druhů a koláče si navzájem vyměňují.
📝Nákupní seznam je připraven
Pokud už víte, co budete péct na Vánoce, další důležitou fází je nákup ingrediencí. Nejprve je dobré zkontrolovat zásoby ve skříňkách s potravinami nebo ve spíži a poté si podle aktuální situace sestavit seznam ingrediencí, které vám chybí. Počítejte s menší rezervou a přihoďte pár kilo mouky a pár kousků másla navíc. Vyhnete se tak tlačenici v obchodech a zbytečnému shonu navíc. Nákupy si naplánujte nejpozději na první prosincový týden.
Přečtěte si také
Měkké vánoční perníčky: 7 osvědčených tipů, jak na to
Vánoční perníčky jsou neodmyslitelným symbolem Vánoc, a proto mají na svátečním stole zvláštní místo. Co dělat, aby perníčky po upečení zůstaly měkké, a jak je správně skladovat? Zde je 7 tipů, jak je udržet měkké až do Štědrého dne.
⏳Kdy začít péct vánoční pečivo?
Přejděme k tomu nejdůležitějšímu - k plánu vánočního pečení. Najdete zde doporučení, kdy péct konkrétní druhy cukroví. Tento harmonogram však není striktní a nic se nestane, pokud některé fáze vynecháte nebo zkombinujete. Koneckonců předvánoční období je často plné shánění dárků a nedostatku času, takže není třeba přidělávat si další vrásky.
Čerpali jsme nejen ze zkušeností, ale také z tradic a rad našich maminek a babiček.
Tři týdny před Vánocemi
Na začátku adventu, od 1. adventní neděle do Mikuláše, můžeme začít péct cukroví, které potřebuje čas na odpočinek nebo změknutí. Patří mezi ně zejména tradiční perníčky, zázvorové sušenky a vanilkové rohlíčky I když jsou tvrdší, vyžadují pečlivé uložení na suchém místě. Pokud by se skladovaly v nadměrné vlhkosti, do Vánoc by se zkazily. V domácnostech, které mají stroj na pečení oplatek, se v této době již začíná s pečením vánočních oplatek.
Medové perníčky
Pro milovníky perníku se nic nevyrovná vůni čerstvě upečeného perníku v troubě. Tento recept na perník se ve vaší domácnosti jistě stane okamžitě oblíbeným! Pojďme na to!
Výborný pardubický perník
Pardubický perník patří neodmyslitelně k Vánocům. Slepují se marmeládou a polévají čokoládou.
Dva týdny před Vánocemi
Dva týdny před Vánocemi nás čeká snad největší pekařská štafeta. Blíží se nejoblíbenější druhy vánočního cukroví - linecké cukroví, medvědí tlapky, pečivo ve tvaru ořechů, kokosové a kakaové pečivo. S marmeládou nebo máslovou náplní není třeba spěchat. Na náplň si nechte několik dní před Vánocemi čas.
Mandlové linecké sušenky s vanilkou
O Vánocích nesmí chybět naše milované linecké, které jsou pro nás jedničkou. Vyzkoušejte je ještě dnes. Stejně jako recept.
Vanilkové rohlíčky
Sladké a jemné, naše oblíbené vanilkové rohlíčky. Nebo jak jim doma říkáme "vanilkové rohlíčky".
Týden před Vánocemi
Týden před Vánocemi si vyhraďte čas na plnění vánočního cukroví marmeládami nebo krémy a zdobení bílkovou polevou nebo čokoládou. Po naplnění máslovým krémem bude třeba ještě suché cukroví uložit do chladu - ideálně do chladicího boxu, do uzavřených nádob na balkoně nebo do lednice, což nemusí být vždy vhodné řešení vzhledem k její kapacitě. Je to také vhodná doba pro pečení křehkých laskonek a přípravu nepečených moučníků. Na vánočních tácech se obzvlášť krásně vyjímají kávová zrna, ořechové šuhajdy, kokosové kuličky, plněné čokoládové košíčky a pralinky a také karamelové grilážky.
Grilážky
Domácí karamelové grilážky s plnou chutí ořechů a karamelu mizí z vánočního pečiva mezi prvními.
Kávová zrna
Domácí kávová káva. Osvědčený recept na oblíbený nepečený dezert, který si zamiluje i nezkušený cukrář.
Krátce před Vánocemi
V této době je již vhodné upéct korpusy a pláty na vánoční cukroví. Stálicí jsou zejména medové řezy, medové krémeše, domácí Marlenka, punčové řezy, metrové řezy, opilý Isidor. Plníme je jeden až dva dny před Štědrým dnem. K tradicím vánočního pečení patří také štedrák, domácí vánočka a plněné štrůdly. Krátce před začátkem svátků je ten správný čas na jejich přípravu.
💡Jak skladovat vánoční pečivo?
Pokud má vánoční pečivo bezpečně vydržet až do svátků, je třeba myslet na to, jak ho skladovat. Skvěle se hodí uzavíratelné nádoby - nerezové, skleněné nebo plastové. Pro suché a tvrdší pečivo jsou vhodné i čisté kartonové krabice s uzávěrem. Každý druh cukrovinek je lepší uchovávat odděleně, aby se mezi nimi nepřenášely chutě. Vhodné je skladování na chladném a suchém místě. Naopak nevhodná jsou místa v blízkosti radiátoru, v prostoru s vysokou vlhkostí nebo při teplotách pod bodem mrazu.