Měkké vánoční perníčky: 7 osvědčených tipů, jak na to
30. 11. 2023
3 min. odečty
Zdroj: m.kucova from canva
Vánoční perníčky jsou neodmyslitelným symbolem Vánoc, a proto mají na svátečním stole zvláštní místo. Co dělat, aby perníčky po upečení zůstaly měkké, a jak je správně skladovat? Zde je 7 tipů, jak je udržet měkké až do Štědrého dne.
Osvědčený recept
Základním pravidlem při pečení perníků je vybrat si ten správný a ověřený recept. Několik výborných receptů na měkoučké medovníky jsme vybrali níže. }}
Medové perníčky
Pro milovníky perníku se nic nevyrovná vůni čerstvě upečeného perníku v troubě. Tento recept na perník se ve vaší domácnosti jistě stane okamžitě oblíbeným! Pojďme na to!
Rozválení těsta
Ideální tloušťka těsta by měla být mezi 3-5 milimetry. Příliš tenké těsto může rychle ztvrdnout av horším případě i rychleji připálit.
Přečtěte si také
Nejkrásnější nápady na zdobení perníčků
Chystáte se zdobit vánoční perníčky? Inspirujte se naší sbírkou nejkrásnějších motivů, návrhů a technik zdobení vánočních perníčků polevou.
S moukou opatrně
Sledujte, kolik mouky přidáte při rozválení těsta - čím více mouky se dostane do těsta, tím je větší šance, že perníčky budou po upečení tvrdé. Pokud máte obavy, můžete těsto rozválet i mezi dvěma kousky potravinářské folie.
Pozor na přepečení
Stačí krátká doba pečení při teplotě 180 stupňů. Během pečení změknou a zvětší svůj objem. Správně upečený perníček poznáte tak, že po jeho překrojení je v celé části upečený az plechu se jednoduše vyjme.
Nepodceňte skladování
Medovníčky skladujeme v čisté kartonové, skleněné nebo plechové krabice, kterou uložíme do suché chladné místnosti. Mikrotenový sáček použijeme v případě již ztvrdlých perníků, ve kterém je takto můžeme uchovat několik dní.
Přečtěte si také
Kdy péct vánoční pečivo? Plán s nejlepšími vánočními recepty
Kdy péct vánoční pečivo, aby spěch a stres nedostaly šanci? Pro vánoční pečení se hodí mít plán a sbírku nejlepších receptů na vánoční pečivo, koláče a další dobroty. Je to jen jednou za rok, tak si pojďme užít adventní atmosféru tak, jak se patří!
Do krabice vložíme jablko
Tímto trikem lze snadno zabránit ztvrdnutí perníkového těsta. Stačí do krabice vložit rozkrojené jablko, přezrálý banán nebo krajíc čerstvého chleba. To zajistí natažení vlhkosti do těsta a krásné měkké perníčky.
Třik s ohřátím v troubě
Pokud perníčky přece po upečení ztvrdly, můžete vyzkoušet poslední záchranu. Pokladete je na rošt v troubě nad plech s vařící vodou. Po 10 minutách troubu otevřete a perníčky vyjměte a nechte je proschnout.