Mandlovo-oříškové linecké koláčky s vanilkou
Linecké cukroví je moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Tentokrát jsem je vylepšila skvělou vanilkou a vanilkovým extraktem. Chuť se lineckému cukroví bez tohoto skvělého koření nevyrovná. Rozzáří celou kuchyni a ve vzduchu jsou cítit Vánoce.
Ingredience
- 250 g celozrnná špaldová mouka
- 250 g Hladká špaldová mouka
- 100 g mandlová mouka
- 100 g Lískooříšková mouka
- 4 žloutek
- štipka vanilková sůl
- 200 g třtinový cukr v prášku
- 10 g Cukr s pravou vanilkou od vanilkovyobchod.cz
- 300 g máslo
- Citronová kůra
- Několik kapek vanilkového extraktu z vanilkovyobchod.cz
Nejnovější letáky
Postup
Z uvedených surovin vypracujte kompaktní těsto a zabalte je do potravinářské fólie. Těsto necháme 2-3 hodiny odpočívat v chladničce.
Připravte si formičky na vykrajování, váleček a džem. V našich lineckých koláčích se používá šípkový džem. Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte požadované tvary. Těsto je křehké, proto linecké koláče zespodu i shora vysypejte moukou, aby se nepolámaly a neslepily. Pečte 7-10 minut. Měly by zůstat bílé. Po vychladnutí je potřete připraveným džemem a polijte polevou. Pochutnejte si 🤗