Domácí pletýnky
Domácí pečivo je vždy lepší než z obchodu. Neodlišuje se pouze chutí, ale také kvalitou. Tyto pletýnky jsou úžasné, mají lehkou střídku a křupavou kůrku. Ať už na snídani nebo svačinu, dobré pečivo chutná vždy a všude😉
Ingredience
Těsto
- 1 kg mouka hladká speciální
- 8 dl voda
- 1 dl olej
- 2 pl Krystalický cukr
- 1 pl mletá rasca
- 1 pl Sůl
- 42 g čerstvé droždí
Na potřetí
- voda
Na posypání
- rasca
- Sůl hrubozrnná
Nejnovější letáky
Postup
V jedné míse smícháme mouku, cukr, sůl a mletou rasu. Přidáme olej a do 3 dl vody smíchané droždí. Zbytek, asi 4,5-5 dl vody, přidáváme postupně dle potřeby. Vypracujeme mírně tuhé těsto, které se začne oddělovat od mísy. Přesypeme moukou a krátce promícháme do bochníku. Zakryjeme a necháme kynout 1 hodinu.
Kynuté těsto nakrájíme na 24 kusů, které znovu zpracujeme do bochníků. Na každou pletýnku musíte počítat 3 bochníky, takže těsto podle toho rozdělte. S bochníčky ihned pracujeme dál. Vyválíme na tenko 3 bochníčky, které nakonec zapleteme jako cop. Pleteme jen lehce a jemně, aby mohlo pěkně kynout. Pro lepší představu postupu si můžete prohlédnout i moje video.
Hotové pletýnky položíme na suchý plech, vrch pořádně potřeme vodou a posypeme hrubou solí a kmínem. Necháme je stát, dokud se nám nezahřeje trouba. Troubu si předehřejeme na 200 °C společně s miskou vody, kterou dáme na dno trouby. Voda musí vařit, protože díky této páře dostanou pletýnky úžasnou kůrku.
Pečeme pletýnky 20 minut. Pro jistotu je třeba to sledovat, protože každá trouba peče trochu jinak. Upečené necháme na plechu trochu vychladnout a poté se budou samy oddělovat od plechu.
Pečivo je opravdu úžasné, lehké a kůrka křupavá, přesně jak má být. Přeji dobrou chuť !!!
Další mé recepty najdete také na mém blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube