Opilý Isidor
Ingredience
Těsto
- 150 g Moučkový cukr
- 150 g máslo
- 4 žloutek
- 4 Bílky zvlášť na sníh
- 130 g Mleté vlašské ořechy
- 70 g hrubá mouka
- 1⁄2 ks prášek do pečiva
Vrstva ořechů
- 200 g Mleté vlašské ořechy
- 50 g Moučkový cukr
- 1 bal vanilkový cukr
- 11⁄2 dcl rum
- podle chuti Džem na potírání
Čokoládový krém
- 2 ks Celá vejce
- 100 g Moučkový cukr
- 110 g Hořká čokoláda
- 250 ml Sladká šlehačka 33%
- 150 g máslo
- 1 dcl Silná chlazená káva
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme těsto / spodní plát - smícháme žloutky s cukrem, máslem, ořechy, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na středně velký plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 190 °C asi 30-45 minut, asi po 25 minutách těsto vyzkoušíme špejlí, zda se nelepí. Když je těsto hotové, vyjmeme ho z plechu, vyklopíme z trouby, necháme vychladnout a vrátíme zpět na stejný plech. Potřete džemem a dejte stranou vychladnout.
Ořechovou vrstvu připravíme smícháním všech ingrediencí, necháme chvíli odstát, pak na těsto rovnoměrně rozetřeme marmeládu a necháme vychladnout.
Smetanu ke šlehání, vejce, čokoládu a cukr šlehejte nad párou do zhoustnutí, promíchejte a nechte vychladnout. Přidáme změklé máslo a kávu, dobře promícháme. Poté navrstvíme ořechovou náplň, vrch ozdobíme podle fantazie.
Dobrou chuť!