Zdroj: Facebook: superRECEPTY
Výborný pardubický perník
Pardubický perník patří neodmyslitelně k Vánocům. Slepují se marmeládou a polévají čokoládou.
Ingredience
Těsto
- 1 kg mouka hladká speciální
- 190 g Med
- 10 g Salaika jelení sůl
- 40 g džem
- 1 kl skořice
- prášek do pečiva
- 2 ks vejce
Sirup
- 1 kl prášek do pečiva
- 500 g krystalový cukr
- 250 ml voda
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve připravte sirup. Sirup se připravuje den předem. Je také dobré nechat těsto alespoň jednu noc v lednici.
Do hrnce dejte cukr, jedlou sodu a vodu. Sirup vařte 5 minut.
Těsto V míse smíchejte mouku, med, džem, vejce, šalvěj, skořici, prášek do pečiva a vařený sirup. Ze surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v chladničce.
Druhý den těsto prohněťte a v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky. Těsto se nesmí lepit.
Vyválejte těsto na tloušťku přibližně 5 mm a vykrajujte požadované tvary.
Vykrájené perníčky položte na plech vyložený pergamenovým papírem s rozestupy. Pečte 10 minut při 160 °C. Jinak by mohly ztvrdnout. Během pečení neotvírejte troubu.
Po upečení je nechte vychladnout a pak je můžete přenést na tác.
Perníčky slepte švestkovým džemem a polijte čokoládou nebo posypte cukrářskými ozdobami.