Zdroj: Canva
Fazolky na kyselo
Ideální příloha k obědu či k večeři, fazolky jsou velmi jednoduché na přípravu a zelené fazolky nikdy nezklamou!
Ingredience
- 500 g vypeckovaných fazolí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 Lžíce olivového oleje nebo sádla
- 2 Lžíce hladké mouky
- 2 Lžíce octa
- 2 Lžíce cukru
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
- pepř
- Kysaná smetana na dochucení
- kopr
Nejnovější letáky
Postup
Prvně fazolky před vařením namočte přes noc ve vodě, aby změkly.
Poté je opláchněte pod tekoucí vodou.
V hrnci či v tlakáči uvařte fazolky ve slané vodě, dokud nezměknou.
Doba vaření se může lišit v závislosti na typu fazolí, ale obvykle to trvá přibližně 1-2 hodiny.
Mějte na paměti, že vaření může být delší pro starší fazolky.
Mezitím si připravte omáčku.
Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a přidejte nakrájenou cibuli.
Smažte ji pěkně dozlatova.
Přidejte nasekaný česnek a smažte ho spolu s cibulí cca 1 minutu, dokud nezačne vonět.
Přidejte hladkou mouku a mletou papriku.
Promíchejte a vařte ještě asi 2 minuty, aby se mouka dobře zpracovala.
Přidejte ocet, cukr a trochu vody (asi 1/2 šálku).
Míchejte a vařte, dokud se omáčka nezahustí.
Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat více vody.
Když jsou fazole uvařené, scedíme je a přidáme do omáčky.
Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
Vařte ještě asi 5 minut, aby se fazole dobře propojily s omáčkou.
Ochutnejte fazolky a přidávejte podle potřeby sůl a pepř.
Pokud chcete, můžete přidat také kysanou smetanu pro bohatší chuť.
Podávejte fazolky na kyselo s vařenými bramborami či knedlíky. Posypete je nasekanou petrželkou či koprem pro ozdobu.
Další tip, podobný dobrý recept jsou fazolky na slanině.