Zdroj: porosolka for iStockphotos
Základní recept na dýňové pyré
Tento recept na domácí dýňové pyré je jedním z mých nejoblíbenějších podzimních receptů a v mé kuchyni se dočkal mnoha obměn. Chuť čerstvého dýňového pyré je nesrovnatelná s dýňovým pyré z plechovky a určitě vylepší každý pokrm, ať už sladký nebo slaný. Je jednoduché, zdravé a naprosto vynikající! Zkuste si ho uvařit sami.
Ingredience
- 1 Hokkaido dýně
- 2 Tablespoon olivový olej
- sůl
- 1 Štipka muškátový oříšek
Nejnovější letáky
Postup
Recept na dýňové pyré připravíte tak, že troubu předehřejete na 200 stupňů Celsia. Cennou radou je ujistit se, že je trouba plně předehřátá, než do ní vložíte dýni. Pomůže to zajistit rovnoměrnou dobu pečení.
Rozkrojte dýni napůl a lžící odstraňte semínka a vlákna. Pokud se dýně špatně krájí, můžete ji také předtím dát asi na 5 minut do mikrovlnné trouby, aby změkla - u mě se to vždy osvědčilo.
Půlky dýní položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a trochu osolte.
Dýni pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut nebo dokud nezměkne.
Vyjměte dýni z trouby a nechte ji trochu vychladnout. Poté lžící vyjměte dužinu ze slupky.
Dýňovou dužinu dejte do mísy a ručním mixérem ji rozmixujte dohladka (v případě potřeby přidejte trochu vody). V závislosti na vašich preferencích můžete přidat také špetku muškátového oříšku pro zintenzivnění chuti. Dýňové pyré je vhodné k dalšímu zpracování na sladké i slané pokrmy.