Celerová polévka
🥣🌿 Krémová celerová polévka 🌿🥣 Hřejivá, jemná a plná chuti! 💛 Základ z celeru, brambor, smetany a voňavého koření, který zahřeje na duši. Jednoduchý recept na zdravou dobrotu, která nikdy nezklame. 🥔🌱 ✨ Tip: Ozdobte čerstvými bylinkami nebo krutony
Ingredience
- 1 ks celer cca g
- 1 ks žlutá cibule
- 1 česnek stroužek
- 20 g máslo
- 2 brambory ks
- 1.2 litrů vývar
- 1 tymián snítka
- sůl a pepř
- 500 ml mléko
- 250 ml smetana 31
Nejnovější letáky
Postup
Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky asi o velikosti palce. Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek rozplácněte plochou stranou nože. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli s česnekem do světlé barvy. Přihoďte pokrájený celer a brambory a cca 3 minuty restujte společně s cibulí, aby se z brambor uvolnil škrob. Zalijte vývarem a mlékem, přihoďte lístky z větvičky tymiánu, osolte a opepřete. Vařte, dokud celer úplně nezměkne – asi půl hodiny.
Polévku přesuňte do mixéru. Mixujte na vysokou rychlost, dokud není polévka úplně hladká. Poté ji můžete ještě přecedit přes jemné síto, ale pokud vám nevadí menší kousíčky, nemusíte. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Ja si nechal trochu celeru bokem a na dekoraci a vymixoval kerblík s olivovým olejem na bylinkový olej a tím jsem polévku zakápl.