Zdroj: zKruger via Getty Images
Recept na brambory Dauphine
Recept na brambory Dauphine patří k mým nejoblíbenějším a k nedělní večeři je naprosto nezbytný. Tento recept jsem již mnohokrát připravila pro svou rodinu a přátele a pokaždé se stal hitem. Brambory Dauphine jsou nejen neuvěřitelně chutné, ale jsou také vizuálně úžasné a dodají každému talíři mimořádnou eleganci.
Ingredience
- 500 g Brambory
- 250 g voda
- 60 g máslo
- 150 g Mouka
- 4 Vejce
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Recept na brambory dauphine připravíte tak, že nejprve uvaříte brambory se slupkou v hrnci s vroucí vodou, dokud nejsou měkké. To obvykle trvá 20 až 30 minut. Doporučuji do jedné z brambor zapíchnout nůž - pokud snadno projde skrz, jsou hotové.
Slijte vodu a nechte brambory vychladnout. Poté brambory oloupejte a vložte je do mísy.
Brambory rozmačkejte na jemné pyré. Dbejte na to, aby nezůstaly žádné velké kousky, protože ty mohou ovlivnit konečný výsledek.
V jiném hrnci zahřívejte vodu a máslo, dokud se máslo nerozpustí. Poté přidejte mouku a míchejte metličkou, dokud se z těsta nevytvoří koule a neodlepí se od hrnce. Tomuto těstu se říká choux.
Hrnec sundejte z plotny a nechte ho krátce vychladnout. Poté přidávejte vejce jedno po druhém a pokaždé intenzivně míchejte, dokud se vejce zcela nevmísí do těsta.
Na dno hrnce dejte bramborovou kaši a důkladně ji promíchejte s těstem choux. Směs osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
Zatímco na pánvi rozehříváte olej, ze směsi brambor a brandy tvoříte dvěma lžícemi malé knedlíčky.
Jakmile je olej rozpálený, smažte knedlíčky dozlatova. Poté je nechte okapat na kuchyňském papíře, abyste odstranili přebytečný olej. Lahodné dauphinské brambory podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu s masem nebo omáčkou.