Zdroj: Pixabay : Azlin
Indický sýr paneer domácí výroby
Sýr paneer si vyrábím už léta. Jedná se o jednoduchý recept, který nevyžaduje žádné speciální přísady ani vybavení. Postupem času jsem se naučila, že klíčem k úspěchu je úroveň tepla a doba odpočinku. Tento sýr rád používám do různých indických pokrmů, jako je paneer tikka masala a palak paneer, ale můžete si ho vychutnat i samostatně nebo ho použít do sendvičů.
Ingredience
- 2 l plnotučné mléko
- 4 Tablespoon citronová šťáva
- sůl a pepř na dochucení
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li připravit indický sýr paneer, nalijte nejprve mléko do velkého těžkého hrnce a na mírném ohni jej přiveďte k varu. Během toho míchejte, aby se mléko na dně nepřipálilo.
Jakmile se mléko začne vařit, snižte teplotu na minimum. Za stálého míchání pomalu přidávejte citronovou šťávu. Z vlastní zkušenosti jsem zjistila, že sýr lépe želíruje, pokud se šťáva přidává pomalu a za stálého míchání.
Směs nechte asi 10-15 minut odpočívat, dokud se neoddělí syrovátka (nazelenalá tekutina) a paneer (bílé hrudky).
Vyložte síto čistou kuchyňskou utěrkou a položte ho nad velkou mísu. Směs pomalu přelijte do síta vyloženého utěrkou, aby se oddělila syrovátka. Často jsem tento postup prováděla opatrně, abych zajistila, že si zachovám co nejvíce sýra.
Po vypuštění veškeré tekutiny omotejte plátno kolem sýra a položte na něj těžký předmět, abyste vymačkali zbylou šťávu. Sýr nechte asi 1-2 hodiny odpočívat.
Po odležení vyjměte indický sýr paneer z plátna. Nakonec čerstvý sýr posypte solí a pepřem a znovu jej použijte.