INZERCE

Zdroj: Pixabay : Azlin

Indický sýr paneer domácí výroby

Sýr paneer si vyrábím už léta. Jedná se o jednoduchý recept, který nevyžaduje žádné speciální přísady ani vybavení. Postupem času jsem se naučila, že klíčem k úspěchu je úroveň tepla a doba odpočinku. Tento sýr rád používám do různých indických pokrmů, jako je paneer tikka masala a palak paneer, ale můžete si ho vychutnat i samostatně nebo ho použít do sendvičů.

INZERCE

Ingredience

porce
10
  • 2 l plnotučné mléko Přidáno do
  • 4 Tablespoon citronová šťáva Přidáno do
  • sůl a pepř na dochucení Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Chcete-li připravit indický sýr paneer, nalijte nejprve mléko do velkého těžkého hrnce a na mírném ohni jej přiveďte k varu. Během toho míchejte, aby se mléko na dně nepřipálilo.

2. Krok

Jakmile se mléko začne vařit, snižte teplotu na minimum. Za stálého míchání pomalu přidávejte citronovou šťávu. Z vlastní zkušenosti jsem zjistila, že sýr lépe želíruje, pokud se šťáva přidává pomalu a za stálého míchání.

3. Krok

Směs nechte asi 10-15 minut odpočívat, dokud se neoddělí syrovátka (nazelenalá tekutina) a paneer (bílé hrudky).

4. Krok

Vyložte síto čistou kuchyňskou utěrkou a položte ho nad velkou mísu. Směs pomalu přelijte do síta vyloženého utěrkou, aby se oddělila syrovátka. Často jsem tento postup prováděla opatrně, abych zajistila, že si zachovám co nejvíce sýra.

5. Krok

Po vypuštění veškeré tekutiny omotejte plátno kolem sýra a položte na něj těžký předmět, abyste vymačkali zbylou šťávu. Sýr nechte asi 1-2 hodiny odpočívat.

6. Krok

Po odležení vyjměte indický sýr paneer z plátna. Nakonec čerstvý sýr posypte solí a pepřem a znovu jej použijte.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Dorty

318 recepty