INZERCE

Zdroj: Pixabay : Azlin

Indický sýr paneer domácí výroby

Sýr paneer si vyrábím už léta. Jedná se o jednoduchý recept, který nevyžaduje žádné speciální přísady ani vybavení. Postupem času jsem se naučila, že klíčem k úspěchu je úroveň tepla a doba odpočinku. Tento sýr rád používám do různých indických pokrmů, jako je paneer tikka masala a palak paneer, ale můžete si ho vychutnat i samostatně nebo ho použít do sendvičů.

INZERCE

Ingredience

porce
10
  • 2 l plnotučné mléko Přidáno do
  • 4 Tablespoon citronová šťáva Přidáno do
  • sůl a pepř na dochucení Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Chcete-li připravit indický sýr paneer, nalijte nejprve mléko do velkého těžkého hrnce a na mírném ohni jej přiveďte k varu. Během toho míchejte, aby se mléko na dně nepřipálilo.

2. Krok

Jakmile se mléko začne vařit, snižte teplotu na minimum. Za stálého míchání pomalu přidávejte citronovou šťávu. Z vlastní zkušenosti jsem zjistila, že sýr lépe želíruje, pokud se šťáva přidává pomalu a za stálého míchání.

3. Krok

Směs nechte asi 10-15 minut odpočívat, dokud se neoddělí syrovátka (nazelenalá tekutina) a paneer (bílé hrudky).

4. Krok

Vyložte síto čistou kuchyňskou utěrkou a položte ho nad velkou mísu. Směs pomalu přelijte do síta vyloženého utěrkou, aby se oddělila syrovátka. Často jsem tento postup prováděla opatrně, abych zajistila, že si zachovám co nejvíce sýra.

5. Krok

Po vypuštění veškeré tekutiny omotejte plátno kolem sýra a položte na něj těžký předmět, abyste vymačkali zbylou šťávu. Sýr nechte asi 1-2 hodiny odpočívat.

6. Krok

Po odležení vyjměte indický sýr paneer z plátna. Nakonec čerstvý sýr posypte solí a pepřem a znovu jej použijte.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

133 recepty

Brokolice

76 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

560 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1408 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty