Zdroj: SONJA via Adobe Stock
Vánoční máslový chlebíček
Každé Vánoce naplní můj domov lahodná vůně domácího pečiva. Moje rodina se nemůže dočkat, až ochutná mé speciální sušenky, které vždy připravuji pomocí svého věrného zdobicího sáčku. Po mnoha neúspěšných pokusech, kdy bylo těsto příliš tuhé nebo příliš řídké nebo kdy sušenky vyjely z trouby příliš tvrdé, jsem konečně přišla na ideální recept na máslové sušenky. Vyzkoušejte ho!
Ingredience
- 200 g Máslo (pokojová teplota)
- 150 g cukr
- 1 vanilkový lusk
- 1 Štipka sůl
- 200 g hladká mouka
- 100 g Kukuřičná mouka
- 1 vejce
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct vánoční máslový chlebíček, vyndejte máslo z lednice asi hodinu před přípravou, aby změklo. Zkontrolujte to tak, že na máslo lehce zatlačíte prstem. Mělo by změknout, ale nemělo by být tekuté.
V míse smíchejte máslo, cukr, vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a sůl. Snažte se vše dobře promíchat, ale nepřešlehejte to. Chcete mít jednolitou směs, ne nadýchaný krém.
Nyní přidejte mouku a kukuřičnou mouku a vypracujte hladké těsto. Přidejte vejce a hněťte co nejkratší dobu, protože přílišné hnětení může způsobit tvrdost sušenek.
Těsto nalijte do zdobicího sáčku s hvězdicovou tryskou. Je důležité, aby těsto nebylo příliš studené, jinak by se obtížně protlačovalo tryskou.
Nyní na plech vyložený pečicím papírem vytlačte malé čtverečky nebo proužky. Ráda vytvářím různé tvary, abych umocnila vánoční atmosféru.
Sušenky pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (160 stupňů) asi 10-12 minut, dokud nejsou na okrajích lehce zlatavé. Asi po 8 minutách se zastavte a zkontrolujte, každá trouba je jiná a někdy sušenky potřebují méně času.
Sušenky nechte vychladnout na mřížce a pak je lehce posypte moučkovým cukrem. Šťastné pečení a veselé Vánoce!