Zdroj: Youtube
Slovenské lokše recept
Bramborové lokše jsou bramborové placky, které se tradičně vždy připravovaly především na Slovensku a také na jižní Moravě. Je to skvělý klasický pokrm i pro vaše děti.
Ingredience
- 500 g uvařených a nastrouhaných brambor
- 200 g hladké mouky
- sůl
- máslo
- cukr
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve brambory omyjte a nechte ve slupce.
Vložte brambory do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené.
Přidejte trochu soli a přiveďte k varu.
Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu na střední a nechte brambory vařit po dobu 20-30 minut, dokud nejsou měkké.
Poté odstraňte hrnec z plotny a nechte brambory vychladnout.
Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte je na jemném struhadle.
Přidejte hladkou mouku a špetku soli a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Z těsta vytvořte váleček a rozdělte ho na 8 stejně velkých dílků.
Každý dílek těsta vyválejte na tenkou placku, o průměru cca 20 cm.
Na suché pánvi placky smažte z obou stran pěkně do zlatova.
Hotové lokše potřete máslem a posypte cukrem.
Pokud chcete mít lokše měkčí, můžete do těsta přidat vajíčko a trochu mléka. Dobrá varianta jsou lokše s povidly.