Sirup z bezových květů
Domácí sirupy jsou velmi oblíbené. Jsou rozhodně zdravější a chutnější než ty z obchodu. Recept na tradiční sirup z bezinkových květů je velmi jednoduchý a zvládnete ho v domácích podmínkách.
Ingredience
- 40 ks Květy černého bezu
- 3 ks citron
- 1.3 kg cukr
- 21⁄2 l voda
- 1 čl kyselina citronová
Nejnovější letáky
Postup
Vymačkáme jeden citrón, dva oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vodu přivedeme k varu a necháme vychladnout.
Zatímco voda chladne, květy řádně očistíme.
Do většího hrnce dáme vodu, přidáme květy, citronovou šťávu a citrony nakrájené na kolečka. Přikryjeme a dáme na 24 hodin do lednice.
Tekutinu přecedíme (nejlépe přes gázu) do hrnce a dáme na mírný oheň. Přidáme cukr a citronovou kyselinu, přivedeme k varu a za stálého míchání necháme cukr rozpustit, tak abychom získali sirupovou konzistenci.
Horký sirup nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme na tmavém místě.