Salát s kuřecím satay a granátovým jablkem
Kuřecí satay nemusí být vždy jen na špízu. Vojtěch Poštulka si pro vás připravil rychlý recept na klasickou verzi tohoto úžasného masa, voňavého po opečených arašídech s chilli. Kuřecí satay spojil s lehkým salátem, který se perfektně hodí k zahradní gril
Ingredience
- 2 stehenní kuřecí řízky bez kůže nebo použijeme i jiný druh masa
- krůtí např prsa pro dietnější verzi
- 1 lžička koření Tandoori
- 1⁄4 lžíce mletého koriandru
- 1 Hřebíček jemně nasekaný česneku
- 1 lžička čistého medu
- 1 Lžíce chili sladké omáčky
- 1 Lžíce limetkové šťávy
- 1 Lžíce křupavého arašídového másla
- 1⁄4 chilli čerstvé papričky
- nebo sezamový slunečnicový olej na pečení
- 2 srdíčka ze salátu Little Gem nakrájená na měsíčky
- a rozpůlené nakrájené na tenké nudličky
- 1 The Onion červená rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
- hrstka čerstvého koriandru nasekaného nahrubo
- jablka semínka z granátového
- Sůl mořská vločková
Nejnovější letáky
Postup
1
Do misky nasypeme sladkou chilli omáčku, arašídové máslo, med, čerstvé chilli, nakrájený česnek a koření. Dobře promícháme.
Kuřecí stehna očistíme a naporcujeme, pokud je máme v celku, jinak maso rozkrojíme vodorovně na polovinu, abychom získali celkem 4 filety, poté naložíme do marinády a dobře promícháme, aby se obalila po všech stranách masa.
Dáme do lednice alespoň na 1 hodinu nebo přes noc, aby chutě pronikly do kuřete. Zbytek marinády necháme stranou na dresink.
Jakmile bude maso odleželé, můžeme se pustit do jeho přípravy na grilu nebo pánvi. Pánev lehce vymažeme trochou oleje a necháme zahřát, aby se maso pěkně zatáhlo, ale nepřilepovalo se.
Kuře vložíme na pánev a opečeme ho zprudka z obou stran, poté ztlumíme plamen a pod poklicí 5–6 minut necháme podusit, dokud nebude dostatečně upečené. Maso by ale mělo zůstat šťavnaté a měkké.
Poté opečené maso odstavíme a přikryté ho na několik minut necháme odpočinout, než ho nakrájíme.
Zatímco kuře odpočívá, natrháme si salát na menší kousky, nakrájíme okurku, cibulku, koriandr a vyloupeme granátové jablko (pokud je oloupeme ponořené do studené vody, nebude z nich šťáva stříkat na všechny strany). Vše postupně naskládáme na talíře.
Salát přelijeme lžící odložené omáčky. Kuře naporcujeme a navršíme na salát a lžičkou přelijeme zbývající omáčkou. Jíme, dokud je kuře teplé. Nakonec ještě zasypeme čerstvým koriandrem a zbývajícím granátovým jablkem.