Zdroj: Einladung_zum_Essen via Pixabay
Příprava hruškového čatní
Hruškové čatní je v mé podzimní kuchyni opravdovým vrcholem. Na konci sezóny hrušek jsem vyzkoušela čatní a naprosto mě okouzlila jeho sladkokyselá chuť, která se skvěle hodí k sýrům a chlebu. Od té doby ho dělám každý rok a už se bez něj neobejdu!
Ingredience
- 1 kg Zralé hrušky
- 2 Cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g cukr
- 100 ml Bílý vinný ocet
- 1 Čajová lžička sůl
- 2 Čajová lžička kari
- 1 Čajová lžička skořice
- 1⁄2 Čajová lžička Hřebíček
- 100 g rozinky
Nejnovější letáky
Postup
Recept na hruškové čatní nejprve oloupejte hrušky, cibuli a stroužky česneku a nakrájejte je na malé kostičky. Doporučuji, abyste hrušky nekrájeli příliš na malé kousky, protože by se při vaření rozpadly.
Pak ve velkém hrnci na mírném ohni zkaramelizujte cukr. Jakmile získá zlatavě hnědou barvu, můžete ho ochutit bílým vinným octem.
Poté přidejte hrušky, cibuli a česnek. Dobře promíchejte a nechte trochu povařit.
Mezitím v malé misce smíchejte sůl, kari, skořici a hřebíček. Pak směs koření přidejte k hruškám a dobře promíchejte.
Nakonec přidejte sultánky a vařte na mírném ohni asi 30 až 45 minut. Pravidelně míchejte, aby se nic nepřipálilo. Čatní by mělo mít hustou konzistenci.
Ještě horké hruškové čatní pak naplňte do sterilizovaných sklenic a dobře uzavřete.