Zdroj: Pixabay : Einladung_zum_Essen
Pikantní gratinované brambory a zelenina
Tento lahodný gratinovaný brambor a zelenina je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Křupavá sýrová krusta v kombinaci s aromatickými bramborami a křupavou zeleninou vytváří jedinečnou explozi chutí. Tento recept jsem ve své kuchyni připravila už několikrát a vždycky je to hit!
Ingredience
- 600 g Brambory
- 300 g Různá zelenina (např. mrkev, cuketa, brokolice)
- 100 g Strouhaný sýr (např. gouda nebo ementál)
- 300 ml Cream
- 1 Cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 1 KL máslo
Nejnovější letáky
Postup
Pro recept na gratinované brambory a zeleninu je třeba nejprve oloupat brambory a nakrájet je na tenké plátky. Můžete použít mandolínu, abyste se ujistili, že jsou plátky rovnoměrně tenké.
Nyní nakrájejte vybranou zeleninu na malé kousky. Můžete ji obměňovat podle nálady, ale já osobně dávám přednost směsi mrkve, cukety a brokolice.
Poté nakrájejte cibuli a stroužky česneku. Měli byste být při tom opatrní, protože chceme, aby jejich jemná chuť tomuto pokrmu nedominovala.
Nyní v pekáči smíchejte brambory, zeleninu, cibuli a česnek. Ujistěte se, že je mísa dobře vymazaná máslem, aby se nic nepřipálilo.
Smetana se zahřeje na pánvi a ochutí se solí, pepřem a muškátovým oříškem. Doporučuji omáčku ochutnat, abyste se ujistili, že je podle vašich představ.
Nyní zeleninu a brambory zalijte smetanou. Uvidíte, že smetana skutečně obohatí chuť brambor a zeleniny.
Nakonec rovnoměrně posypte sýrem. Zjistil jsem, že chuťově výrazný sýr, jako je gouda nebo ementál, dodá gratinovanému sýru tu správnou šťávu.
Vložte misku do předehřáté trouby a pečte gratinovaný pokrm při teplotě 200 °C shora dolů asi 45 minut. Sýr by měl být pěkně zlatohnědý a bramborový a zeleninový gratin by měl být mírně propečený.