Passata - domácí rajčatové pyré
Pravý středomořský způsob zpracování rajčat a uchování jejich chuti a sladkosti v podobě marakujových rajčat, lze je použít na polévkovou omáčku a nemusíte je kupovat v obchodě, domácí je vždy lepší :)
Ingredience
- 1 ks cibule
- 1 strouček česnek
- 1 řapíky celeru
- 1 pl olivový olej
- 1 ks bobkový list
- 1 kg rajče
- 1⁄2 čajová lžička moučkový cukr
- čerstvý tymián
- sůl
- mletý černý pepř
Nejnovější letáky
Postup
Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Celer nakrájejte na plátky. Ve velké pánvi rozehřejte olej, pouze na středním plameni, aby se nepřipálil. Do oleje nejprve přidejte cibuli, česnek, celer, tymián a bobkový list. A krátce, maximálně 5 minut, smažte do měkka.
Mezitím připravte rajčata tak, že je nakrájíte na kostičky a přidáte na pánev k ostatním ingrediencím. Postupně je osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a cukr. Přikryjte a vařte 5 minut na prudkém ohni.
Poté je odkryjte a nechte 30 minut vařit odkryté, dokud rajčata nezměknou. Poté rajčatovou směs přeceďte přes jemné síto. Při cezení si pomáhejte naběračkou, aby se do rajčat dostala všechna šťáva :).
Nechte vychladnout, nalijte do sklenic a uložte do chladničky. Passatu lze použít v nesčetných receptech nebo jen jako omáčku na těstoviny.