Pampelíškový med
Výroba medu z pampelišek.
Ingredience
- 400 ks pampeliškových květů
- 2 Větší BIO citrony
- 2 l voda
- 2 kg krystalový cukr
Nejnovější letáky
Postup
Květiny sbíráme bez stonků, nejlépe když jsou nejvíce otevřené ( tedy kolem poledne ), daleko od cesty .
Dáme je do většího hrnce, neumýváme - jen se zbavíme větší špíny, brouků a podobně.
Zalijeme je studenou vodou a pomalu začneme vařit na mírném ohni.
Vaříme je krátce - cca 15 minut, a ke konci přidáme nakrájené, umyté citróny na kolečka.
Po cca 15 minutách vypneme a necháme vychladnout.
Chlazenou směs dáme na chladné a temné místo do dalšího dne.
Druhý den směs přecedíme přes gázu, přidáme cukr a pomalu začneme vařit.
Na začátku se začne vytvářet pěna - tu odstraníme.
Vaříme pomalu na malém až středním ohni, občas promícháme a sledujeme konzistenci.
Po cca 1,5 hodiny bude hustota pomalu správna - je třeba vzít kousek na talíř a vyzkoušet.
Ten med bude během vaření tak řídký, ale druhý den bude dobrý. Jen ho potřebujete vařit déle.
Když je med hotový, vypneme ho a ihned dáváme do sterilizovaných lahví.
Dobře uzavřete, otočte dnem vzhůru a přikryté pod dekou nechte do dalšího dne vychladnout.