Zdroj: madeleinesteinbach from Canva
Kvasené zelí od babičky
Tento recept na tradiční kvasené zelí mám z rodiny, kde se předává z generace na generace. Babička nás učila, jak si užit zimu s bohatou chutí a vůní tohoto skvělého zelí.
Ingredience
- 1 hlava čerstvého zelí
- 2 Lžíce Soli
- 1 l voda
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že si připravíte čistou, skleněnou nádobu nebo starou keramickou přihrnkovou nádobu na kysané zelí.
Do nádoby nalijte trochu vody, tak aby bylo dno pokryté. To je jeden z triků, který se u nás v rodině dlouho předával. Slouží k tomu, aby zelí nevyschlo a kvasilo rovnoměrně.
Zelí nakrájejte na tenké proužky. To je důležité, protože čím tenčí proužky, tím lépe zelí zkvasí.
Zkrajené zelí prohněťte s 2 lžičkami soli. Solí se dávkujte opatrně, aby zelí nebylo přesolené.
Hotové zelí rozložte do nádoby a pevně ho tam zatlačte. Zelí by mělo být dobře pod vodou a pokryté solí, ale pamatujte, že hladina by neměla dosáhnout až k vrcholu, aby zelí mělo místo na kvašení.
Potom, co je zelí v nádobe, je třeba ho nechat na teplém místě kvasit asi 3-4 týdny. V tomto procesu je důležité zelí občas promíchat a odstranit pěnu, která se na hladině vytváří.
Po kvašení je zelí připraveno k jídlu. Skladujte v lednici.