Zdroj: zizitop101 for Pixabay
Klasické zelné závitky plněné mletým masem
Tento recept na zelné závitky mě naučila sestřenice Hilda na začátku devadesátých let. V minulosti se její kuchařské umění neustále zlepšovalo a její zelné závitky se staly legendárními. Tento tradiční pokrm jsem připravovala nesčetněkrát. Podávat tuto pochoutku je vždy zvláštní požitek. Domácí zelné závitky jsou chutné a syté.
Ingredience
- 8 velké Listy bílého zelí
- 500 g Směs mletého masa
- 1 střední velikost cibule nakrájená nadrobno
- 1 Pohár Rýže, vařená
- 1 Čajová lžička sůl
- 1⁄2 Čajová lžička pepř
- 1 Může rajčatová omáčka
- 500 ml Masový vývar
Nejnovější letáky
Postup
Klasické německé zelné závitky připravíte tak, že bílé zelí nejprve na 5 minut ponoříte do vroucí vody, scedíte a necháte vychladnout. Tím se listy zelí stanou dostatečně pružnými, aby se daly srolovat, aniž by se roztrhaly.
Mezitím v míse smíchejte mleté maso, cibuli, uvařenou rýži, sůl a pepř. Stále ochutnávejte, abyste zajistili správné množství soli a pepře.
Nyní vezměte po jednom zelném listu a doprostřed každého listu dejte malé množství masové náplně. Poté přeložte strany k sobě a srolujte list podobně jako roládu.
Poté se rolády vloží do hlubokého pekáče a přelijí se rajčatovou omáčkou a masovým vývarem.
Zelné závitky pak vložte na 90 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Zde je zapotřebí trpělivost. Vůně šířící se kuchyní je lákavá, ale nechte zelné rolády péct až do konce, aby byly pěkně šťavnaté a měkké.