Zdroj: RitaE from Pixabay
Jablečný koláč s kynutým těstem
Tento jablečný koláč s kynutým těstem je můj oblíbený a v mé kuchyni byl vykouzlen již několikrát. Tento ovocný moučník s lehkou sladkostí a voňavým teplem čerstvého droždí je hitem při každé příležitosti.
Ingredience
Na kynuté těsto:
- 500 g Mouka
- 20 g kvasinky
- 75 g cukr
- 200 ml vlažné mléko
- 75 g máslo
- 1 Štipka sůl
- 2 Vejce
Pro náplň:
- 5 střední velikost jablko
- šťáva z poloviny citronu
- 50 g cukr
- 2 KL skořice
Nejnovější letáky
Postup
U receptu na jablečný koláč s kynutým těstem začněte s kynutým těstem. Ve velké míse smíchejte droždí s cukrem a vlažným mlékem. Nechte ho asi 10 minut kynout, dokud se nevytvoří bublinky. Tento způsob se nazývá \Proofing\ a pomáhá aktivovat droždí.
Nyní přidejte mouku, máslo, vejce a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Mísu vymažte trochou másla a nechte v ní těsto odpočívat asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Zatímco těsto odpočívá, připravte jablečnou náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablek smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Citronová šťáva zabrání zhnědnutí jablek a dodá jablkům příjemně kyselý nádech.
Po hodině těsto znovu prohněťte a vyválejte ho na pomoučené pracovní ploše. Těsto vložte do máslem vymazané formy na pečení a ponechte okraj.
Na těsto rovnoměrně rozetřete jablečnou náplň. Mám ráda, když jsou jablka pěkně naaranžovaná, ale to je věc vkusu.
Jablečný koláč s kynutým těstem pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35-40 minut nebo dokud okraje koláče nezezlátnou. Dobrou radou, jak zkontrolovat, zda je koláč hotový, je píchnout do něj párátkem. Pokud vyjde čistý, je koláč hotový.