:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/I5wAqqfmJ4ahiAurlf0s/90d3629d0d5cb743b53f3b1a8ac4c2.jpg)
Zdroj: Getty Images
Honzovy buchty
Honzovy buchtu s povidly jsou tradiční česká sladkost pečená s nadýchaným těstím a plněná švestkovou marmeládou. Jsou obzvlášť oblíbené jako domácí sobotní pečivo.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 40 g droždí
- 250 ml mléka
- vejce
- špetka soli
- 80 g masla
- 300 g švestkové marmelády
Nejnovější letáky
Postup
Na dosku vykynutého těsta uděláme důlek a nalijeme do něj mléko, rozmíchané s cukrem a droždím. Přidáme vejce a špetka soli. Zapracujeme mouku a všechno dobře promícháme.
Přidáme rozpuštěné máslo a hněteme, dokud těsto nezačne odcházet od nádoby. Potom ho necháme v teple kynout asi hodinu.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme ho na pomoučněnou dosku a rozdělíme na dvanáct stejných kousků.
Každý kousek těsta vyválíme, na střed dáme lžíci marmelády a zabalíme do tvaru buchty.
Buchtu položíme na pekáč vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
Potom buchty pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé. Honzovy buchty s tvarohem jsou také skvělou volbou!