Harisa
Připravte a vychutnejte si pravý originální recept na harisu/ajvar. Lze ho připravit i bez určité zeleniny - například ajvar bez lilků.
Ingredience
- 1 kg červené papriky
- 1 lilek
- 3 stroužky česnek
- 1 paprička
- 4 lžíce Rajčatová pasta
- 8 lžíce jablečného octa
- 8 lžíce olivového oleje
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Papriky, baklažán a feferonku očistíme a nakrájíme na poloviny. Pokud máme gril, položíme na něj, pokud ne, dáme je do pekáčku kůží nahoru a pokapeme olivovým olejem, necháme péct v troubě, dokud kůže neztmavne.
Zdroj: Youtube
Zeleninu necháme vychladnout a odstraníme slupky. Nakrájíme.
Zdroj: Youtube
Ochucíme nasekanou zeleninu solí a necháme ji stranou.
Zdroj: Youtube
Cibuli nakrájíme nadrobno spolu s česnekem.
Zdroj: Youtube
Na pánev dáme olej a přidáme nasekanou cibuli s česnekem a restujeme.
Zdroj: Youtube
Když je cibulka opečená dozlatova, přidáme rajčatovou pastu a promícháme. Když je cibulka měkká, přidáme ocet.
Zdroj: Youtube
Přidáme grilovanou zeleninu a vše spolu promícháme a necháme chutě promíchat. Můžeme přidat trochu vody, aby se nám směs nepřipalovala.
Zdroj: Youtube
Hotovou zeleninovou směs dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme na kaši. Takto hotový pravý domácí ajvar můžeme rovnou konzumovat nebo použít do vaření či naplnit do lahví na později.
Zdroj: Youtube
Dobrou chuť.