:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/3e69f8845e1ecd802977aeb7127793.jpeg)
Harisa
Připravte a vychutnejte si pravý originální recept na harisu/ajvar. Lze ho připravit i bez určité zeleniny - například ajvar bez lilků.
Ingredience
- 1 kg červené papriky
- 1 lilek
- 3 stroužky česnek
- 1 paprička
- 4 lžíce Rajčatová pasta
- 8 lžíce jablečného octa
- 8 lžíce olivového oleje
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Papriky, baklažán a feferonku očistíme a nakrájíme na poloviny. Pokud máme gril, položíme na něj, pokud ne, dáme je do pekáčku kůží nahoru a pokapeme olivovým olejem, necháme péct v troubě, dokud kůže neztmavne.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/3998173ab6f56ebfffe99456128204.jpeg)
Zdroj: Youtube
Zeleninu necháme vychladnout a odstraníme slupky. Nakrájíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/1b8bec95452b7704a4ff0366a7d262.jpeg)
Zdroj: Youtube
Ochucíme nasekanou zeleninu solí a necháme ji stranou.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/774fd6361010adae8d1ae542ecbe51.jpeg)
Zdroj: Youtube
Cibuli nakrájíme nadrobno spolu s česnekem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/c6664f06b433bdd9168e4f4c1dce42.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na pánev dáme olej a přidáme nasekanou cibuli s česnekem a restujeme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/8862d7abd11a883f5e25c5d24d2189.jpeg)
Zdroj: Youtube
Když je cibulka opečená dozlatova, přidáme rajčatovou pastu a promícháme. Když je cibulka měkká, přidáme ocet.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/2a0c751b8fc7089794b27a2e047119.jpeg)
Zdroj: Youtube
Přidáme grilovanou zeleninu a vše spolu promícháme a necháme chutě promíchat. Můžeme přidat trochu vody, aby se nám směs nepřipalovala.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/bf336c0540137912bb4c8ce2cb8ef5.jpeg)
Zdroj: Youtube
Hotovou zeleninovou směs dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme na kaši. Takto hotový pravý domácí ajvar můžeme rovnou konzumovat nebo použít do vaření či naplnit do lahví na později.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/TpKRJbCoXVbDQUwX5C4z/ab38d3b532913dd3ba4974a8c263bc.jpeg)
Zdroj: Youtube
Dobrou chuť.