Zdroj: Esin Deniz via Adobe Stock
Hamsi Tava - smažené sardinky Turecko
"Hamsi Tava" je jedno z mých nejoblíbenějších tureckých jídel. Je to klasické pobřežní jídlo, které se připravuje hlavně z čerstvých sardinek. Poprvé jsem se s ním setkala při své cestě na černomořské pobřeží Turecka a byla jsem ohromena jeho jednoduchostí a vynikající chutí. Sardinky se namáčejí v kukuřičné mouce a smaží se do křupava.
Ingredience
- 1 kg čerstvé sardinky
- 2 Šálky Kukuřičná krupice
- sůl
- pepř podle chuti
- 1 citron
- Olivový olej na smažení
Nejnovější letáky
Postup
Recept "Hamsi Tava" připravíte tak, že sardinky očistíte: Odstraňte hlavu a vnitřnosti a důkladně je opláchněte. Sardinky by měly zůstat celé, protože si tak při přípravě zachovají přirozenou chuť.
Poté sardinky lehce osušte a osolte a opepřete.
Obraťte každou sardinku v kukuřičné mouce, aby se lehce obalily ve strouhance. Díky tomu získají sardinky při smažení křupavou strukturu.
Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni.
Jakmile je olej rozpálený, vložte sardinky na pánev a smažte je asi 3-4 minuty z každé strany nebo dozlatova. Správná teplota smažení je přitom velmi důležitá, protože příliš horký olej sardinky spálí a příliš studený je udělá houbovitými.
Sardinky nechte okapat na kuchyňském papíře, abyste odstranili přebytečný olej. Turecké sardinky "Hamsi Tava" podávejte horké, ozdobené plátky čerstvého citronu.