Grilované hovězí žebra
Tahle žebra si oblíbíte hned ze dvou důvodů. Nejdříve je vaříte ve vodě se zeleninou, a tím vám vznikne silný voňavý hovězí vývar. A za druhé levné jídlo na grilu, kterým okouzlíte spousty přátel a stanete se u vás doma skutečným mistrem grilu.
Ingredience
Suroviny
- 3 kg hovězích žeber s kostí z Globusu
- 2 cibule rozpulené
- 1 hlavu česneku
- 2 ks mrkve očištěné
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 Lžíce nové koření
- 2 dopisy bobkové
- 1 rajče
- 10 cl oleje na orestování
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na BBQ omáčku
- 25 g másla oleje na orestování
- 1 cibuli nakrájenou nahrubo
- 1 česnek
- 2 chilli červené papričky
- 1 Lžíce fenyklových semínek
- 2 hvězdičky badyánu
- 150 g tmavého třtinového cukru
- 200 g rajčatového kečupu
- 100 g BBQ kečupu
- 100 ml tmavé sójové omáčky
- 2 g Rozmarýn
- 2 g Tymián
Nejnovější letáky
Postup
1
Žebra umístíme do velkého, širokého kastrolu a orestujeme na oleji do zlatavé barvy. Podlijeme vodou a přidáme cibuli, mrkev, celer, česnek a veškeré koření.
Přivedeme k varu, pak snížíme plamen a vaříme velmi zvolna tři hodiny nebo dokud maso nezměkne, občas sejmeme zbytky usazenin, které vytvoří pěnu na povrchu.
Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Zahřejeme pánev, dokud nebude horká, přidáme máslo, cibuli a česnek a opékáme 4–5 minut nebo do zlaté karamelové barvy. Přidáme chilli papričky, fenyklová semínka, badyán a třtinový cukr. Vaříme další 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme oba kečupy, sladký a uzený, sójovou omáčku a znovu přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme do zhoustnutí. Poté odstraníme z ohně a mírně vychladíme. Pokud chceme směs, rozmixujeme pro vytvoření hladkého pyré, ale je škoda nepřiznat pravost surovin.
Jestliže máme žebra již ve vývaru měkká (cca 3,5 hodiny), vývar scedíme, abychom měli krásnou čirou polévku na další den, a žebra opatrně vyjmeme, ať nám zůstanou i s kostí. Necháme mírně vychladnout a poté uvařená žebra ponoříme do omáčky a necháme odležet alespoň 3 hodiny v marinádě.
Žebra dáme do pekáčku a navrch nalijeme ještě trochu omáčky. Vložíme do trouby na 200 °C nebo na rozpálený gril.
Ze zbylé marinády si uděláme potěr a občas během pečení žebra potřeme; dostanou krásnou zlatavou kůrčičku.
6
Žebírka podáváme s pečeným kari květákem a cherry rajčátky a celým česnekem. Pečený květák potřeme trochou oleje smíchaného s curry kořením Madras a solí a pečeme pomalu společně s žebírky na grilu do změknutí. Je to velice chutná vegetariánská příloha. K dekoraci lze použít zbylé čerstvé chilli a hrstku čerstvých bylinek společně s mořskou solí.