INZERCE
Grilované hovězí žebra

Grilované hovězí žebra

Tahle žebra si oblíbíte hned ze dvou důvodů. Nejdříve je vaříte ve vodě se zeleninou, a tím vám vznikne silný voňavý hovězí vývar. A za druhé levné jídlo na grilu, kterým okouzlíte spousty přátel a stanete se u vás doma skutečným mistrem grilu.

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 3 kg hovězích žeber s kostí z Globusu Přidáno do
  • 2 cibule rozpulené Přidáno do
  • 1 hlavu česneku Přidáno do
  • 2 ks mrkve očištěné Přidáno do
  • 2 ks Celer řapíkatý Přidáno do
  • 1 Lžíce nové koření Přidáno do
  • 2 dopisy bobkové Přidáno do
  • 1 rajče Přidáno do
  • 10 cl oleje na orestování Přidáno do
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř Přidáno do

Na BBQ omáčku

  • 25 g másla oleje na orestování Přidáno do
  • 1 cibuli nakrájenou nahrubo Přidáno do
  • 1 česnek Přidáno do
  • 2 chilli červené papričky Přidáno do
  • 1 Lžíce fenyklových semínek Přidáno do
  • 2 hvězdičky badyánu Přidáno do
  • 150 g tmavého třtinového cukru Přidáno do
  • 200 g rajčatového kečupu Přidáno do
  • 100 g BBQ kečupu Přidáno do
  • 100 ml tmavé sójové omáčky Přidáno do
  • 2 g Rozmarýn Přidáno do
  • 2 g Tymián Přidáno do
INZERCE

Postup

180 min.
1. Krok

1

2. Krok

Žebra umístíme do velkého, širokého kastrolu a orestujeme na oleji do zlatavé barvy. Podlijeme vodou a přidáme cibuli, mrkev, celer, česnek a veškeré koření.

3. Krok

Přivedeme k varu, pak snížíme plamen a vaříme velmi zvolna tři hodiny nebo dokud maso nezměkne, občas sejmeme zbytky usazenin, které vytvoří pěnu na povrchu.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
4. Krok

Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Zahřejeme pánev, dokud nebude horká, přidáme máslo, cibuli a česnek a opékáme 4–5 minut nebo do zlaté karamelové barvy. Přidáme chilli papričky, fenyklová semínka, badyán a třtinový cukr. Vaříme další 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
5. Krok

Přidáme oba kečupy, sladký a uzený, sójovou omáčku a znovu přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme do zhoustnutí. Poté odstraníme z ohně a mírně vychladíme. Pokud chceme směs, rozmixujeme pro vytvoření hladkého pyré, ale je škoda nepřiznat pravost surovin.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
6. Krok

Jestliže máme žebra již ve vývaru měkká (cca 3,5 hodiny), vývar scedíme, abychom měli krásnou čirou polévku na další den, a žebra opatrně vyjmeme, ať nám zůstanou i s kostí. Necháme mírně vychladnout a poté uvařená žebra ponoříme do omáčky a necháme odležet alespoň 3 hodiny v marinádě.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
7. Krok

Žebra dáme do pekáčku a navrch nalijeme ještě trochu omáčky. Vložíme do trouby na 200 °C nebo na rozpálený gril.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
8. Krok

Ze zbylé marinády si uděláme potěr a občas během pečení žebra potřeme; dostanou krásnou zlatavou kůrčičku.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
9. Krok

6

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1
10. Krok

Žebírka podáváme s pečeným kari květákem a cherry rajčátky a celým česnekem. Pečený květák potřeme trochou oleje smíchaného s curry kořením Madras a solí a pečeme pomalu společně s žebírky na grilu do změknutí. Je to velice chutná vegetariánská příloha. K dekoraci lze použít zbylé čerstvé chilli a hrstku čerstvých bylinek společně s mořskou solí.

Grilované hovězí žebra - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty