:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/5668ba23174ceec485f063b08c7437.jpeg)
Grilované hovězí žebra
Tahle žebra si oblíbíte hned ze dvou důvodů. Nejdříve je vaříte ve vodě se zeleninou, a tím vám vznikne silný voňavý hovězí vývar. A za druhé levné jídlo na grilu, kterým okouzlíte spousty přátel a stanete se u vás doma skutečným mistrem grilu.
Ingredience
Suroviny
- 3 kg hovězích žeber s kostí z Globusu
- 2 cibule rozpulené
- 1 hlavu česneku
- 2 ks mrkve očištěné
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 Lžíce nové koření
- 2 dopisy bobkové
- 1 rajče
- 10 cl oleje na orestování
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na BBQ omáčku
- 25 g másla oleje na orestování
- 1 cibuli nakrájenou nahrubo
- 1 česnek
- 2 chilli červené papričky
- 1 Lžíce fenyklových semínek
- 2 hvězdičky badyánu
- 150 g tmavého třtinového cukru
- 200 g rajčatového kečupu
- 100 g BBQ kečupu
- 100 ml tmavé sójové omáčky
- 2 g Rozmarýn
- 2 g Tymián
Nejnovější letáky
Postup
1
Žebra umístíme do velkého, širokého kastrolu a orestujeme na oleji do zlatavé barvy. Podlijeme vodou a přidáme cibuli, mrkev, celer, česnek a veškeré koření.
Přivedeme k varu, pak snížíme plamen a vaříme velmi zvolna tři hodiny nebo dokud maso nezměkne, občas sejmeme zbytky usazenin, které vytvoří pěnu na povrchu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/a00c8eef94b99e94b728fccaaf2941.jpeg)
Mezitím si připravíme BBQ omáčku. Zahřejeme pánev, dokud nebude horká, přidáme máslo, cibuli a česnek a opékáme 4–5 minut nebo do zlaté karamelové barvy. Přidáme chilli papričky, fenyklová semínka, badyán a třtinový cukr. Vaříme další 3–4 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/80e975af116af51cff6641d52ceabf.jpeg)
Přidáme oba kečupy, sladký a uzený, sójovou omáčku a znovu přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme do zhoustnutí. Poté odstraníme z ohně a mírně vychladíme. Pokud chceme směs, rozmixujeme pro vytvoření hladkého pyré, ale je škoda nepřiznat pravost surovin.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/a7ca18b93fbff710823c2d69ed2fbd.jpeg)
Jestliže máme žebra již ve vývaru měkká (cca 3,5 hodiny), vývar scedíme, abychom měli krásnou čirou polévku na další den, a žebra opatrně vyjmeme, ať nám zůstanou i s kostí. Necháme mírně vychladnout a poté uvařená žebra ponoříme do omáčky a necháme odležet alespoň 3 hodiny v marinádě.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/4a5ada383dedcbce0fd41d33683465.jpeg)
Žebra dáme do pekáčku a navrch nalijeme ještě trochu omáčky. Vložíme do trouby na 200 °C nebo na rozpálený gril.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/c25eace0b1142196e6f4d9ec979d29.jpeg)
Ze zbylé marinády si uděláme potěr a občas během pečení žebra potřeme; dostanou krásnou zlatavou kůrčičku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/c08da3f25ff633246df41179e780d1.jpeg)
6
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/a194a3fc7ea76180b6983834472ff5.jpeg)
Žebírka podáváme s pečeným kari květákem a cherry rajčátky a celým česnekem. Pečený květák potřeme trochou oleje smíchaného s curry kořením Madras a solí a pečeme pomalu společně s žebírky na grilu do změknutí. Je to velice chutná vegetariánská příloha. K dekoraci lze použít zbylé čerstvé chilli a hrstku čerstvých bylinek společně s mořskou solí.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/GNWKlggskVCKFFh73Qpr/f5b74a00b9b7af6382005ec67115b8.jpeg)