Zdroj: Canva
Francouzské brambory
Francouzské brambory jsou jednoduchou a chutnou přílohou, kterou lze podávat ke každému jídlu. Je to klasická francouzská příloha, kterou každý miluje. Nemusí se však jednat pouze o přílohu.
Ingredience
- 1 kg brambor
- a sůl pepř
- 2 vejce
- 300 ml smetany
- 150 g sýru dle vašeho výběru
- Lžíce plnotučné hořčice
- 150 g salámu či šunky
- 1 menší cibule
- Olivový olej petržel
- máslo
Nejnovější letáky
Postup
Jako první předehřejte troubu na 200 °C. Brambory by se měly vkládat do již předehřáté trouby, aby se následně rychleji upekly.
Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na malé centimetrové kostky. Vložte je do velkého hrnce s vodou, přiveďte k varu na středně silném ohni, pak snižte teplotu a vařte 5 minut. Brambory slijte v cedníku a vraťte je do hrnce. Přidejte máslo a sůl podle chuti a jemně je promíchejte.
Pokud máte brambory dobře uvařené a ochucené dle vašeho gusta, nasypte brambory do zapékací mísy či pekáče, kterou důkladně vymažte máslem. Následně si nakrájejte cibuli na kroužky a rozprostřete je po celé míse s brambory. Po cibuli následují vajíčka, která stačí vylít do mísy a taktéž rovnoměrně rozprostřít. Máte-li rádi dobrou šunku či salám, stačí jej nakrájet taktéž na malé kousky a přidat do mísy.
Jakmile máte vše pěkně srovnané v míse, přidejte smetanu. Pokud smetaně moc neholdujete, není třeba ji přidávat. Nakonec posypte brambory strouhaným sýrem dle vašeho výběru. Doporučujeme parmazán, který se skvěle roztéká a ještě lépe chutná!
Brambory pečte 30 minut dokud nejsou po propíchnutí vidličkou nebo špičkou nože měkké.