Fazolová polévka s těstovinou
Fazolová polévka nejen potěší oko, ale v zimním období zahřeje i na duši. Za mě, luštěniny jsou ideální potravinou právě v tomto ročním období. Fazole jsou velkým zdrojem rostliných bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a vitamínů.
Ingredience
- 150 g malých bílých fazolí
- 1 větší mrkev nakrájenou na kostičky
- 1 petržel kořen nakrájený na kostičky
- 1 malý pórek nakrájený na drobné kolečka
- 1 větší nadrobno nakrájená cibule
- 1 Lžíce rajčatového protlaku
- 2 Lžíce na drobno nakrájené zelené petrželky
- 50 g těstovin
- 2 Lžíce citronové šťávy
- Sůl pepř
- 30 ml olivového oleje
- 11⁄2 přibližně. l vody já používám Pí vodu BCS
Nejnovější letáky
Postup
1. Fazole přeberte od případných nečistot, zalijte dostatečným množstvím vody a nechte alespoň 8 – 12 hodin namáčet. Pak sceďte a dejte stranou.
2. Do kastrolu nalijte olivový olej, rozehřejte a restujte cca 3-4´cibuli, pórek, mrkev a kořen petržele, nakonec přidejte rajčatový protlak. Pak přidejte fazole, zalijte vodou, přikryjte a vařte 1-2 hodiny, do okamžiku, kdy uznáte, že fazole jsou dostatečně měkké. V průběhu vaření kontrolujte tekutiny, v případě potřeby podlijte vodou (polévka by měla ve finále být hustá s malým obsahem tekutin).
3. V okamžiku, kdy jsou fazole hotové, okořente solí, pepřem a citronovou šťávou. Pak přidejte zelenou petrželku, těstoviny, promíchejte a pokračujte ve vaření do okamžiku, kdy těstoviny změknou (čas se odvíjí od použité těstoviny – cca 7-15 a doby namáčení).
4. Dochuťte citronovou šťávou, popřípadě solí a pepřem. Podávejte jako hlavní chod s pečivem.