Zdroj: Imagebroker / Alamy Stock Photo
Domácí kdoulový džem
Každý rok v sezóně kdoulí se obzvlášť těším na přípravu domácího kdoulového džemu. Je to dlouholetý rodinný recept, který se předává po generace a který se znovu a znovu miluje. Chuť je intenzivní a připomíná zlaté podzimní dny.
Ingredience
- 11⁄2 kg Quinces
- 1 kg Želírovací cukr dva ku jedné
- 1 stlačené citron
- 1 Skořicová tyčinka
- 500 ml voda
Nejnovější letáky
Postup
Pro recept na kdoulový džem nejprve odstraňte jádro kdoulí a nakrájejte je na malé kousky. Před krájením je důležité kdoule dobře omýt a osušit, aby se odstranilo veškeré chmýří. Slupka může zůstat, dodává kdoulím další chuť.
Kdoule nakrájené na plátky vložte do velkého hrnce s vodou a vařte na mírném ohni asi 2 hodiny. Kdoule jsou přirozeně tvrdé, takže potřebují trochu déle, aby změkly. Je proto třeba trpělivosti!
Po dvou hodinách přidejte zavařovací cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a skořici a za stálého míchání vařte dalších 30 minut, dokud směs nezíská hustotu.
Zkouška želé: Položte lžičku džemu na studený talíř a chvíli počkejte. Pokud nyní prstem nakreslíte stopu a ta zůstane, je džem hotový a lze jej plnit do sklenic.
Hotový kdoulový džem naplňte do čistých sklenic, ihned je uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil potřebný podtlak. Tento postup pomáhá uchovat džem déle.