Zdroj: Pixabay: anialaurman
"Alsatian Choucroute" - maso s kysaným zelím
Jako člověk, který překračuje německo-francouzské hranice, jsem si ve Francii často pochutnával na choucroute. Začala jsem tedy tento lahodný tradiční pokrm z Alsaska připravovat doma pro svou rodinu a přátele, dokud jsem recept nezdokonalila. Báječnému spojení kyselého zelí , pikantních chutí a vydatného vepřového masa se prostě nedá odolat.
Ingredience
- 1 kg Kysané zelí, odkapané
- 600 g Vepřový bůček
- 500 g Frankfurtské klobásy
- 500 g Brambory
- 2 Cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíček
- 1 KL kmínová semínka
- 500 ml kuřecí vývar
- 250 ml Bílé víno (Ryzlink rýnský)
- 2 Tablespoon slunečnicový olej
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Pro přípravu receptu na alsaský choucrute je třeba nejprve nakrájet vepřový bůček na plátky silné asi 2 cm. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a stroužky česneku. (Tip: Aby se cibule lépe loupala, nechte ji předtím 15 minut v chladničce).
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a bůček na něm smažte, dokud nezíská pěknou zlatohnědou barvu. Je důležité, aby bylo maso dobře opečené, protože tak získá výraznou chuť.
Nyní přidejte cibuli a česnek a krátce je osmahněte, dokud nezměknou.
Přidejte okapané kysané zelí, bobkové listy, hřebíček, kmín, bílé víno a kuřecí vývar. Osolte a opepřete, ale se solí opatrně, protože kysané zelí je již osolené!
Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Během této doby se kysané zelí vaří a vstřebává všechny chutě.
Mezitím oloupejte brambory a uvařte je v samostatném hrnci doměkka.
Po 1,5 hodině přidejte klobásky do hrnce s kysaným zelím a vařte je dalších 15 minut, dokud se neprohřejí.
Alsaský choucroute podávejte tak, že na talíře naaranžujete brambory a kysané zelí a ozdobíte je klobásami a plátky vepřového bůčku. Vychutnejte si jídlo!