Zdroj: Canva
Zelňačka
Zelňačka je tradiční recept, který se používá již po generace a pochází z Česka. Tuto sytou a především vydatnou polévku si můžete uvařit ve velkém množství variant. Je také známo, že je dobrá na trávení a pomáhá odsraňovat toxiny z těla.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí
- 1 polévková lžíce oleje
- a sůl pepř
- Klobása dle chuti
- 2 brambory
- Mletá sladká paprika dle chuti
- kmín
Nejnovější letáky
Postup
Zelí a cibuli nakrájejte nožem nebo kuchyňským robotem na malé kousky. Přidejte je do hrnce s 1 polévkovou lžící oleje a smažte, dokud nezměknou, což je asi 5 minut. Přidejte 4 šálky vody a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte, dokud se zelí neuvaří. Předpokládaná doba je 20 - 30 minut.
Mezitím si oloupejte dvě brambory (záleží, pro kolik osob vaříte a jak jsou veliké) a poté je nakrájejte na malé kostičky. Po nakrájení si nachystejte hrnec s vodou a kmínem, kde následně přidáte bramborové kostičky a pěkně je uvaříte.
Chcete-li recept vylepšit, nějaká dobrá klobáska by přišla vhod. Pokud se pro ni rozhodnete, lehce si ji na másle opečte nakrájenou na kostičky.
Jakmile je zelí uvařené, tak jej neceďte a přidejte uvařené brambory, klobásku a mletou sladkou papriku. Samozřejmě nesmíte zapomenout polévku dochutit, takže si ji dochuťte podle svého solí a pepřem. Všechno zamíchejte a ještě chvilku povařte.
Zelňačka se také může podávat se smetanou či s čerstvými bylinkami. Vše dle vaší chuti!