Vlčnovské vdolečky
Vlčnovské vdolečky jsou tradiční česká kuchyně ze Slovácka, konkrétně z vinařské vesnice Vlčnov. Jsou to malé, měkké kynuté vdolky, které jsou fritovány a podávány především k vínu.
Ingredience
- 600 g polohrubé mouky
- 270 g studeného másla
- 80 g droždí
- 12 ks kostek cukru
- 4 ks vejce
- mléko
- 1 lžička soli
- 500 g cottage sýr
- 100 g rozinek
Nejnovější letáky
Postup
Droždí rozemelte do misky, přidejte 1 lžičku cukru a 2 lžičky mléka na kvásek. Nechte kvásek vykynout.
V misce prosejte mouku a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Do mléka přidejte cukr, sůl a žloutky, promíchejte a pak všechny ingredience důkladně spojte, dokud se těsto nechytá mísy ani vařečky.
Těsto dejte na vál posypaný hladkou moukou a rozválejte ho na velký plát.
Z těsta vykrájejte čtverečky, do středu každého dejte lžičku tvarohové náplně a pár rozinek.
Těsto kolem náplně zakulatěte, aby vznikly bochánky.
Každému bochánku vtiskněte do středu důlek.
Do důlku dejte lžičku švestkových povidel mírně naředěných rumem.
Připravte drobenku smícháním mouky, cukru a studeného másla. "Povidlovou stranou" koláčků otiskněte do drobenky a jemně je potřete rozšlehaným bílkem, aby se drobenka přichytila.
Uložte koláčky na plech a nechte je vykynout.
Pečte v předem vyhřáté troubě dozlatova.