Vinné listy na zimu
Takto jednoduše můžete vinné listy uchovat na zimní dny v zavařovacích sklenicích. Příprava je rychlá a zvládne ji opravdu každý.
Ingredience
- Rozinky čerstvé
- voda
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Sebereme tolik vinných listů, kolik chceme naložit do lahví. Sbíráme pouze mladé, na dotek měkké listy. Poté listy opláchneme studenou vodou a ořízneme jim stonky.
Vezmeme 4-5 listů, něco je složíme/poskládáme na menší a ukládáme do zavařovacích sklenic. Do jedné lahve se vejde přibližně 20 x 5 listů. Takže jedna láhev vám pak stačí na jedno vaření, když budete dělat sarmu.
Když máme lahve naplněné, na vrchol každé lahve dáme trochu soli, řekněme méně než 1/2 KL. Následně listy zalijeme vařící se vodou a lahve uzavřeme a víčko dobře utáhneme. Lahve otočím vzhůru nohama a tak je nechám 1 hodinu. Pak je otočím zpět. Na pozorování můžete nechat lahve 3-4 dny v kuchyni na stole a poté je odložit do spíže.
Tyto odložené vinné listy používám v zimě na přípravu sarmy. Tam není moc soli, takže v žádném případě nejsou přesolené jako v některých receptech. Listy vyndáte před přípravou z láhve a pokud jsou trochu tvrdé na srolování, jednoduše je v misce zalijete na pár minut vroucí vodou, aby trochu zvláčněly. Přeji dobrou chuť!
Moje další recepty najdete také na mém blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube