Zdroj: Pixabay mygraphx
Veganský čočkový guláš
Tento hřejivý a výživný veganský čočkový guláš se stal v naší rodině naprosto oblíbeným! Stejně jako většina polévek a dušených pokrmů chutná ještě lépe druhý den, kdy se všechny chutě dobře rozvoní. Ale i když je čerstvě připravená, rozbuší se při ní srdce každého milovníka polévek.
Ingredience
- 2 KL olivový olej
- 1 nakrájené na kostičky Cibule
- 2 řez mrkev
- 1 velké Brambory nakrájené na kostičky
- 2 rozdrcený Stonky celeru
- 2 nakrájené stroužky česneku
- 1 KL kmín
- 1 KL Mletá uzená paprika
- 500 g Zelená čočka (v případě potřeby ji předem namočte)
- 11⁄2 l zeleninový vývar
- 400 g Nakrájená rajčata (plechovka)
- sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Při přípravě receptu na veganský čočkový guláš rozehřejte ve velké pánvi olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev, brambory a celer a smažte je přibližně 5-7 minut, dokud nezměknou.
Přidejte česnek, kmín a papriku a smažte další minutu. Kmínem a paprikou nešetřete, protože toto koření dodává pokrmu obzvlášť pikantní chuť.
Přidejte čočku a dobře promíchejte, aby se zcela promíchala se zeleninou a kořením.
Přidejte zeleninový vývar a nakrájená rajčata a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 30 minut, nebo dokud čočka nezměkne. Pravidelně kontrolujte, zda je čočka měkká, a v případě potřeby přidejte více vody.
Veganský čočkový guláš podle chuti osolte a opepřete a případně ozdobte čerstvou petrželkou. Tento guláš je obzvlášť chutný, když se podává s čerstvým chlebem.