Zdroj: Pixabay: SBZUS
Snadno kořeněný krémový květákový hummus
Tento recept na květákový hummus je fantastickou variací tradičního dipu ze Středního východu.
Ingredience
- 1 Středně velký květák, nakrájený na růžičky
- 4 pl Olivového oleje, rozděleného
- 5 stroužky česneku, mletého
- 2 pl tahini
- šťáva z jednoho citronu
- 1⁄4 šálek vody
- sůl
- Volitelně na ozdobu: hrst petrželky, špetka papriky nebo kapka dalšího olivového oleje.
Nejnovější letáky
Postup
Začněte vařením květáku v páře, dokud není měkký. Obvykle to trvá asi 15 minut, ale dávejte na ně pozor. Jde o to, abyste je nepřevařili, jinak budou příliš kašovité a ztratí svou přirozenou sladkost.
Jakmile je květák uvařený, nechte ho asi 10 minut vychladnout. Jedná se o zásadní krok, který mnozí vynechávají, ale je nezbytný, protože vložení horkého květáku do kuchyňského robotu může vytvořit nepříjemnou strukturu.
Zatímco květák chladne, rozehřejte na pánvi na středním plameni 2 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm prolisovaný česnek, dokud nezezlátne. Tento krok dodá humusu krásnou hloubku chuti; dávám mu přednost před použitím syrového česneku, který může být někdy příliš silný.
Poté v kuchyňském robotu smíchejte spařený květák, osmažený česnek, tahini, citronovou šťávu, zbývající 2 lžíce olivového oleje a 1/4 šálku vody. Rozmixujte do hladka. V závislosti na vaší chuti můžete přidat více tahini, aby byl pokrm bohatší, nebo citronové šťávy, aby byl šťavnatější. Hummus je především o rovnováze, takže si recept klidně upravte podle svých představ.
Jakmile je směs hladká a krémová, osolte ji podle chuti. Klíčem k dobrému hummusu je dobré dochucení. Chcete zvýraznit všechny ty krásné chutě.
Nakonec hummus přendejte do misky. Při zdobení můžete být kreativní - já ráda přidávám papriku, nasekanou petrželku a kapku olivového oleje, abyste získali extra nádech.