Sloní žrádlo
Sloní žrádlo, často nazývané také "obří brambory", je oblíbené české jídlo. Jedná se o pokrm z brambor, který se podává s pikantní omáčkou
Ingredience
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 Lžíce hladké mouky
- 2 Lžíce sádla nebo oleje
- 150 ml smetany
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- sůl pepř podle chuti
- voda
- petrželka na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Sloní žrádlo recept:
Brambory oškrábejte, omyjte a nakrájejte na plátky tlusté asi 5 mm.
Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
V hrnci nebo velké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte nasekanou cibuli. Osmažte, dokud nebude sklovitá.
Přidejte česnek a smažte dalších 1-2 minuty.
Přidejte mouku a papriku, smíchejte a nechte chvíli zahustit.
Pomalu přilévejte vodu (asi 500 ml) a míchejte, aby vznikla hladká omáčka.
Přidejte majoránku, kmín, sůl a pepř a promíchejte.
Do omáčky vložte nakrájené brambory a promíchejte, aby byly všechny pokryty omáčkou.
Vařte na mírném ohni přibližně 20-25 minut, dokud nebudou brambory měkké, ale ne rozvařené.
Na závěr přidejte smetanu a promíchejte. Vařte ještě 2-3 minuty, aby se smetana zahřála a omáčka získala krémovou konzistenci.
Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Podávejte teplé, posypané petrželkou.
Tento pokrm se nejlépe hodí s chlebem nebo jako příloha k masu. Dobrou chuť!
Sloní žrádlo je pomazánka z měkkého salámu s kečupem ,hořčicí,majolkou,kys.okurkou olejem cukrem a cibulí.