Skládaný jablkový koláč
Jablka nejsou vždy připravena hupsnout do štrůdlu. Je to určitě zlatá, chutná klasika. Dneska tu mám pro vás koláč, který je super šťavnatý, lahodný, lehký, vláčný a věřte mi nebudete litovat!
Ingredience
Suroviny
- 5 větších jablek
- šťáva z jednoho citronu
- 2 vejce
- 185 ml mléka
- 65 g hladké mouky
- 60 g cukru krystal
- 30 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Nová skupina
- 1 lžčka skořice
- 20 g cukru krystal
- 1 vejce
- 20 g rozpuštěného másla
- 40 g nahrubo rozemletých mandlí
Nejnovější letáky
Postup
1. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva a promíchejte, přidejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo a vytvořte řídké těsto. Dejte stranou.
2. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na velmi tenké plátky, pokapte citronovou šťávou, promíchejte, přilijte těsto a promíchejte tak, aby se těsto dostalo mezi všechny plátky jablek.
3. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
4. Na dno zapékací místo rozprostřete pečící papír a přemístěte na něj těsto s jablky. Povrch lehce srovnejte. Pečte 30’, pak vytáhněte a na povrch rozprostřete rozmíchanou směs cukru, skořice, másla s vejcem. Rozprostřete rovnoměrné po celém povrchu a posypte mandlemi. Vložte znovu do trouby a pokračujte v pečení ještě 20’.
5. Vyjměte, nechte dobře vychladnou a podávejte.