Zdroj: MrGajowy3 for Pixabay
Rychlý jablečný koláč z podnosu
"Rychlý jablečný koláč na podnosu" byl v mé rodině vždy oblíbeným koláčem. O víkendech a svátcích byl tento recept vždy důstojnou alternativou tradičního koláče s krémem. Jeho příprava nezabere mnoho času, nádherně voní po jablkách a skořici a chutná prostě božsky. Tento recept je ideální, pokud čekáte hosty a máte málo času na přípravu. Piškotová směs se smíchá s čerstvými jablky a upeče se v troubě na plechu.
Ingredience
- 1 kg jablko
- 3 Vejce
- 200 g cukr
- 1 Štipka sůl
- 1 Balíček vanilkový cukr
- 120 g Mouka
- 1⁄2 Balíček prášek do pečiva
- 1 Čajová lžička skořice
- Moučkový cukr na poprášení
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li jablečný koláč z plechu znovu upéct, předehřejte troubu na 180 stupňů (horní/spodní ohřev). Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na klínky. Tuto část moje děti vždy milují. Můžete si vybrat jakoukoli odrůdu, ale v tomto receptu ráda používám Boskoop, protože mají sladkokyselou chuť a jsou pěkně šťavnatá.
Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. To trvá asi 2-3 minuty. Zde doporučuji použít ruční mixér, aby se vše dobře promíchalo.
Do směsi vajec a cukru prosejte mouku a prášek do pečiva a jemně promíchejte. Dávejte pozor, abyste směs nepřehlušili, aby zůstala vzdušná, což přispívá k nadýchanosti dortu.
Nyní přidejte skořici a plátky jablek a opatrně míchejte, dokud se všechny plátky jablek dobře nepropláchnou těstem.
Pak směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut, dokud koláč nezíská zlatohnědou barvu a jablka nezměknou. Někdy zapíchnu do středu koláče párátko, abych zjistila, zda je koláč hotový. Pokud se na párátko nic nelepí, je koláč hotový.
Před podáváním nechte jablečný koláč mírně vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem. Chutná báječně čerstvý a ještě mírně teplý.