Zdroj: FB: Recepty co vařily naše babičky
Rebarborový koláč se sněhem
Koláč z rebarbory má obvykle kyslou chuť, která se vyváží sladkou chutí těsta. Může se podávat jako teplý nebo studený dezert a často se peče se sněhem, který vytvoří sněhovou čepičku.
Ingredience
Těsto
- 250 g polohrubá mouka
- 200 g změklé máslo
- 200 g moučkový cukr
- 1 ks Vanilkový cukr
- 4 ks Velká vejce
- 3 kl prášek do pečiva
- špetka soli
- Máslo na vymazání
Rebarborová náplň
- 1 kg rebarbora
- 5 pl krystalový cukr
Sněhová čepice
- 5 ks vaječné bílky
- 250 g krystalový cukr
- špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
Máslo pokojové teploty ušleháme s prachovým a vanilkovým cukrem.
Ve druhé misce smícháme mouku s práškem do pečiva.
Mouku postupně přimícháváme do máslové směsi.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Polovinu sněhu lehce zapracujeme do těsta.
Nakonec přidáváme po jednom žloutky a vyšleháme hladké těsto, do kterého přimícháme i druhou polovinu sněhu.
Tímto způsobem připravené těsto na rebarborový koláč se sněhem pečeme na plechu, který je vymazaný a pomoučený, v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut.
Mezitím, co se těsto peče, si připravíme rabarberovou náplň. Rabarber očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
Rhubarbu smícháme s krystalovým cukrem a necháme ji chvíli odstát.
Na vrchol ušlehejte z bílků a špetky soli polotuhý sníh. Poté při stále šlehání přidejte lžičky cukru a sníh ušlehejte do tuha.
Po vytažení z trouby položíme na těsto rebarboru a potřeme sněhem. Rebarborový koláč vložíme ještě na 10 minut do trouby resp. sníh pečeme do zlatova.