Pikantní zelné rolky plněné mletým hovězím masem
Tyto závitky jsou skvělou volbou do chladného podzimního počasí. Ja si tohle jídlo oblíbil hlavně pro jeho rychlou a jednoduchou recepturu, která pochází z východoevropské kuchyně. Výhodou závitků je, že je můžete připravit na různé způsoby.
Ingredience
- 50 ml slunečnicový olej
- 150 g zauzené slaniny Globus
- 1 ks červené cibule
- 3 ks bobkového listu
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička papriky uzené
- 2 Lžíce rajčatového protlaku
- 1 Lžíce hladké mouky
- 1 hlava velká bílého zelí nebo kapusty
- 500 g masa mletého hovězího z Řeznictví Globus
- 200 g rýže basmati My Price
- 1 Červená cibulka
- 4 stroužky nasekaného česneku
- 1 lžička majoránky My Price
- 20 g nasekaná petrželka
- čerstvé chilli nebo chilli pasta
- sůl a pepř podle chuti
- majoránky
- nasekanou petrželku
Nejnovější letáky
Postup
1
Z hlávky bílého zelí oloupeme velké listy a dáme stranou. Mezitím si uvaříme na sporáku dostatečné množství vroucí osolené vody tak, aby zelné listy bylo možné v ní spařit. Spařené listy (trvá to cca 3 minuty) dáme stranou vychladnout, neměly by být rozvařené, jen měkké, aby se s nimi dalo lépe pracovat a zamotat je spolu s masem.
Poté si připravíme směs na naplnění. Do misky dáme mletou směs masa, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou zauzenou slaninu, rýži a dochutíme bylinkami, majoránkou, libečkem a nasekanou petrželkou.
Spařené listy položíme na pracovní desku, odřízneme zbylé košťály, které jsou dřevnaté a hořké a špatně by se nám balily. Do takto připravených listů balíme směs mletého masa. Listy pěkně zabalíme a skládáme do zapékací misky natěsno vedle sebe.
Na rozehřáté pánvi s kapkou oleje si orestujeme uzenou slaninu do zlatova, poté přidáme nakrájenou cibulku, bobkový list, kmín a kuličky nového koření. Potom přimícháme nasekaný česnek a zaprášíme uzenou paprikou. Vše zprudka orestujeme, aby se nám směs nespálila, a přidáme rajčatový protlak a hladkou mouku. Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem ze zelí, aby nám vznikla hladká červená omáčka.
Takto připravenou omáčku přelijeme na závitky, aby byly dostatečně ponořené. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a vkládáme do rozehřáté trouby na 180 °C cca na 1 hodinu. Asi 10 minut před koncem sundáme poklici, aby se tekutina více odpařila a závitky měly krásnou zlatou kůrku.
Rolky servírujeme na talíři přelité omáčkou.