Zdroj: ballycroy for Getty Images
Pečený jablečný koláč
Tento pečený jablečný koláč je ovocný i slaný podzimní a zimní dezert, který vždy ráda připravuji. Nejenže naplní dům chutí skořice a pečených jablek, ale je také opravdovou ozdobou každého konferenčního stolku. Přidáním marcipánu získá klasické pečené jablko zcela nový nádech, který je velmi oblíbený.
Ingredience
- 200 g hladká mouka
- 100 g cukr
- 150 g studené máslo
- 1 vejce
- 4 velké jablko
- 100 g Marcipánová pasta
- 50 g Nasekané mandle
- 1 Čajová lžička skořice
- 2 Lžíce Med
- 4 Lžíce strouhanka
- Moučkový cukr na poprášení
Nejnovější letáky
Postup
Přípravu pečeného jablečného koláče začněte přípravou křehkého těsta smícháním mouky a cukru v míse. Poté přidejte na malé kousky nakrájené studené máslo a vejce. Vše uhněťte v hladké těsto a nechte ho asi 30 minut chladit. Tip ode mě: Aby se těsto nelepilo, ujistěte se, že máte ruce a pracovní plochu dobře pomoučené.
Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Rád nechávám trochu slupky, aby se dodala struktura, ale není to povinné.
Kousky jablek smíchejte s marcipánem, mandlemi, skořicí a medem a předehřejte troubu na 180 °C.
Po odpočinku těsto rozválejte asi ze dvou třetin na pomoučené pracovní ploše a vyložte jím vymaštěnou formu. Okraj by měl být vyšší než jablečná náplň.
Než na těsto rozetřete jablečnou náplň, posypte ho strouhankou. Strouhanka pohltí přebytečnou jablečnou šťávu a zabrání rozmočení základu.
Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte z něj proužky na ozdobení dortu. Koláč pečte asi 45 minut.
Před posypáním moučkovým cukrem nechte dort vychladnout.
Vychutnejte si pečený jablečný koláč s šálkem kávy nebo čaje.