Musaka z mletého hovězího masa, rajčat, lilku a zapečená Feta sýrem
Užasný recept s nádechem řecké kuchyně u vás doma během pár minut
Ingredience
Suroviny
- olivového oleje
- 2 střední lilky
- 5 nakrájené na mm kolečka
- nebo hovězího jehněčího mletého masa
- 1 cibule
- nakrájená nadrobno
- 2 stroužky větší česneku
- rozdrcené
- nasekané
- sušeného oregána
- mleté skořice
- čerstvé nasekané máty
- 2 dopisy bobkové
- červeného vína
- konzervy nakrájených rajčat z
- čerstvých krájených rajčat
- rajčatového protlaku
- třtinového cukru
- mladých brambor
- 5 nakrájených na mm kolečka
Na bešamelovou omáčku se sýrem feta
- masla
- hladké mouky
- plnotučného mléka
- nastrouhaného sýra feta
- muškátový oříšek
- 1 vejce velké
Nejnovější letáky
Postup
1
Předehřejeme troubu na 180 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj rozprostřeme lilek nakrájený na plátky, osolíme a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Přidáme římský kmín a nasekané oregano s mátou a česnekem. Vložíme do trouby a opékáme po dobu 7–10 minut nebo do zlatohněda.
Zahřejeme olej na středně vysokou teplotu. Nasypeme cibuli spolu se špetkou soli a římským kmínem a zlehka opékáme do zlatova, poté přidáme česnek a mleté maso a smažíme 8–10 minut, dokud nebude maso tmavé a opečené, za pravidelného míchání a rozdrcení dřevěnou lžící.
Přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, oregano, mletou skořici a bobkové listy. Orestujeme vše, ať se koření rozvoní, a poté zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a zredukujeme víno na polovinu. Přidáme nasekaná čerstvá rajčata spolu s rajčaty z konzervy a s hnědým třtinovým cukrem.
Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a vinným červeným octem podle chuti, přidáme i mátu, a pokud máme, i čerstvé oregano.
Teplotu v rozehřáté troubě snížíme na 165 °C v režimu pečení s ventilátorem. Do zapékací mísy si vyskládáme brambory nakrájené na tenké plátky. Použít můžeme rané brambory, které nemusíme loupat a stačí je propláchnout od hlíny a nečistot.
Na osolené brambory dáme tenkou vrstvu směsi z masa a upečené lilky, vrstvy ještě zopakujeme, ale tak, aby zůstalo místo a bylo možné zakončit poslední vrstvu sýrovou bešamelovou omáčkou, kterou budeme dávat nahoru.
V malém kastrůlku pomalinku rozpustíme máslo, poté do rozpuštěného másla vmícháme mouku a na středním plameni vaříme 1 minutu, aby se nám rozpustily hrudky. Přilijeme teplé mléko a důkladně rozmícháme, dokud nám omáčka nezhoustne a nebude krásně hladká. Provaříme alespoň 3 minuty.
Sundáme z ohně a prošleháme s trochou strouhaného muškátového oříšku a nadrceným sýrem feta nebo jiným výrazným sýrem typu pecorino či parmazán. A nakonec vmícháme rozmíchané celé vejce do vychladlé směsi.
Tuto bešamelovou směs vlijeme na vyskládané vrstvy brambor, směsi masa a lilku. Já jsem polovinu sýra nechal ještě na posypání, aby byl přiznaný a zlatavě zapečený.
Připravenou musaku vložíme do středu trouby a pečeme cca 45–50 minut nebo do tmavě zlatohnědé barvy.
Před podáváním necháme 10 minut vychladnout a užijeme si ji třeba i v podvečer na letní terase s celou rodinou.