Zdroj: Pixabay
Matjesy ze sladkovodních ryb
Recept na tradiční českou rybí pochoutku z čerstvé sladkovodní ryby. Matjesy jsou ideální pro příjemné gurmánské chvilky.
Ingredience
- 600 g filé z kapra nebo jiné sladkovodní ryby
- 100 g soli
- 100 g cukru
- 2 Lžíce Hořčice
- 100 ml bílého vinného octa
- 2 cibule
- pár kuliček nového koření
- pár bobkových listů
- pár kuliček černého pepře
- hrst čerstvých bylinek (kopř, petrželka majoránka)
- olivový olej
Nejnovější letáky
Postup
Filé z ryby ošetřete, odstraňte kosti a přebytečné části. Pokud používáte kapra, nezapomeňte odstranit tmavou kůži.
Do misky smíchejte sůl a cukr. Rybu natřete směsí z obou stran a nechte v chladu odležet přes noc.
Následující den opláchněte rybu pod tekoucí vodou a osušte ji.
Cibuli nakrájejte na plátky. Na pánvi osmažte cibuli s novým kořením, bobkovými listy a černým pepřem dozlatova.
Směs cibule a koření přendejte do hrnce, přidejte hořčici, ocet a vodu tak, aby byla ryba ponořená. Vařte asi 20 minut.
Rybu vložte do hrnce s vodou a vše nechte pomalu probublávat na mírném ohni asi 20 minut.
Hotovou rybu nechte vychladnout přímo v hrnci.
Podávejte posypané čerstvými bylinkami a pokapáné olivovým olejem.