Zdroj: Pixabay
Marináda na lepkavá grilovaná pečená vepřová žebra
Jednou z mých nejoblíbenějších věcí, které vařím a ještě raději jím, jsou šťavnatá vepřová žebra na třešňovém grilu. Tajemství samozřejmě spočívá v marinádě. Recept, o který se s vámi podělím, jsem s láskou zdokonalil v průběhu let a dodal mým žebírkům jedinečný rozměr a chuť.
Ingredience
- 2 šálky Třešňové zavařeniny
- 1 šálek kečupu
- 4 pl hnědého cukru
- 3 pl červeného vinného octa
- 2 stroužky česneku, mletého
- 1 polévková lžíce Uzené papriky
- 1 polévková lžíce cibuľového prášku
- 1 čajová lžička Soli
- 1⁄2 čajová lžička mletého černého pepře
- Pomlčka omáčky Tabasco
- 4 libry Vepřových žeber
Nejnovější letáky
Postup
Začněte přípravou marinády. Ve střední misce smíchejte třešňovou zavařeninu, kečup, hnědý cukr, červený vinný ocet, prolisovaný česnek, uzenou papriku, cibulový prášek, sůl, černý pepř a trochu omáčky Tabasco. Tímto krokem se žebírka skutečně ochutí. Pro výraznější sladké tóny můžete přidat ještě trochu hnědého cukru.
Jakmile se ingredience dobře spojí, získáte bohatou a lesklou marinádu. Musí být dostatečně hustá, aby pokryla hřbet lžíce, ale ne příliš lepkavá. Pokud by byla příliš hustá, zvažte přidání ještě trochu červeného vinného octa, aby se zředila.
Šálek marinády si nechte na pozdější podlévání. Žebra tak zůstanou během pečení šťavnatá a aromatická.
Vepřová žebra vložte do mělké misky nebo velkého sáčku na zip. Žebra zalijte zbytkem marinády a dbejte na to, aby se všechny části dobře obalily. Žebra nechte marinovat alespoň 3 hodiny - já obvykle marinuji 8 hodin. Občasné otáčení žebírek během marinování zajistí rovnoměrné pronikání chuti.
Po marinování jsou žebírka připravena k přípravě podle vámi zvoleného způsobu. Grilování, pečení nebo uzení je na vás. Já osobně doporučuji grilování, aby byla žebírka pěkně ožehnutá.