Květákový mozeček s bramborem
Recept na květákový mozeček s bramborem, který Vás zahřeje v chladném dni a navíc je velmi zdravý!
Ingredience
- 1 květák středně velký
- rozdělený na růžičky
- 2 brambory středně velké
- a oloupané nakrájené na kostičky
- 1 cibule nasekaná
- 2 stroužky česneku nasekané
- 2 Lžíce másla
- 2 Lžíce hladké mouky
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek mléka
- a sůl pepř dle chuti
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci s osolenou vodou uvařte květák a brambory, dokud nejsou měkké. Poté je sceďte a nechte stranou.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.
Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná pastovitá směs.
Postupně přilévejte zeleninový vývar a mléko za stálého míchání, dokud nezískáte hladkou omáčku bez hrudek.
Přidejte uvařený květák a brambory do omáčky. Vařte ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily.
Polévku osolte a opepřete podle své chuti. Můžete také přidat další koření nebo bylinky podle preference.
Pomocí mixéru nebo tyčového mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo mléka.
Vrátíme polévku na sporák a přivedeme k varu. Vařte ještě asi 2-3 minuty, abyste získali správnou teplotu a konzistenci.
Hotový květákový mozeček podávejte horký s posypem nasekanou petrželkou.