Kvašené zelí
Výborné kvašené zelí.
Ingredience
- 10 ks zelí
- 200 g sůl
- Hrstka Celý kmín
- Hrstka celý černý pepř
- 10 ks bobkový list
Nejnovější letáky
Postup
Základem je mít dobré podzimní zelí a sud, ve kterém se zelí lisuje.
Zelí nakrájejte na nudličky, osolte a nechte odstát. Asi za dvě hodiny se zelí zbaví vody a trochu změkne. Několik celých zelných listů si vyhraďte na dno soudku a na vrchní část.
Nyní si připravíme čistý soudek zelí. Na dno dáme několik celých listů a pak začneme zelí tlačit do sudu. Musíme zelí stlačit a zmáčknout, abychom se ujistili, že je v sudu řádně utěsněno. Pokaždé, když jsme stlačili určitou část, posypeme ji kořením.
Takto pokračujte, dokud nebude sud téměř plný. Musíme na něj položit čistý kámen nebo něco těžkého, abychom zelí přitlačili. Sud přikryjeme a do drážky na sudu nalijeme vodu.
Soudek je dobré umístit například mimo sklep, kde není příliš teplo, a nechat ho kvasit. Tento proces trvá přibližně 6 týdnů. Může to být i méně. Zelí pravidelně kontrolujte a doplňujte vodu v korytu.