Kulajda s houbami a vejcem
Kulajda z čerstvých hub je tradiční česká polévka, která se vyznačuje jemně pikantní chutí, krémovou konzistencí a šťavnatými houbami. Toto jídlo je ideální na chladné podzimní dny a zasytí i nejnáročnější chuťové pohárky.
Ingredience
- 500 g brambor
- 1 velká cibule
- 4 vejce
- 200 g žampiónů, ale můžete použít jakékoliv houby dle své chuti
- 1 Lžíce soli
- 1 Lžíce pepře
- 2 lžíce mouky
- sklenice smetany na vaření
- 2 dcl vody
- 2 čerstvé koprové stonky
- petrželka na ozdobení
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky a cibuli na drobné kousky.
Na pánev dejte trochu oleje a osmahněte cibuli dozlatova. Poté přidejte nakrájené brambory a nakrájené houby. Osolte a opepřete.
Přilijte do pánve vodu a vařte 20-25 minut. Poté odstavte a nechte mírně vychladnout.
Připravte si zálivku smícháním mouky, smetany a vody v malém hrníčku.
Do polévky přidejte zálivku a koprové stonky. Polévku vrátíte na střední oheň a vařte dalších 15 minut.
Poté vložte do polévky vajíčka a nechte je vařit až do ztuhnutí.
Před podáváním polévku dochuťte solí a pepřem, na vrch přihoďte petruželku.
Nakonec polévku rovnou podáváme s vajíčkem na jakýkoliv způsob dle volby.