Zdroj: https://unsplash.com/photos/fRmdIVd9bcs
Kulajda - česká houbová polévka
Hlavní ingrediencí je v tomto receptu houba. Češi je rádi sbírají. Rodiny mají své zásoby sušených hub, které se každý podzim v houbařské sezóně doplňují.
Ingredience
- brambory
- a Nesolené máslo univerzální mouka na vaření jíšky
- cukr
- sušené houby
- Vysokoprocentní smetana
- ocet
- čerstvý kopr
- mletý černý pepř
- sůl
- 3 šálky hovězího vývaru
- 2 šálky vody na vaření sušených hub
Nejnovější letáky
Postup
KROK 1: Sušené houby vhoďte do hrnce se 2 hrnky vody, přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Dejte stranou.
KROK 2: Uděláme jíšku, kterou polévku zahustíme: V hrnci se silnějším dnem rozpustíme na středním plameni nesolené máslo. Přidejte univerzální mouku, míchejte 1 minutu.
KROK 3: Začněte přidávat po dávkách hovězí vývar: přidejte ½ šálku vývaru, dobře promíchejte. Pokračujte, dokud se vývar nespotřebuje. Tato metoda zabrání tomu, abyste v polévce skončili s hrudkami.
KROK 4: Přidejte do polévky houbový vývar, uvařené houby přeceďte. Přidejte sůl, promíchejte. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut vařit.
KROK 5: Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostky. Přidejte do polévky spolu s uvařenými houbami a vařte dalších 15 minut, dokud kostky brambor nezměknou.
KROK 6: Nasekejte čerstvý kopr, nepoužívejte stonky, pouze měkké zelené listy.
KROK 7: Odstavte polévku ze sporáku, vlijte smetanu, zamíchejte. Přidejte ocet, cukr, mletý pepř a nasekaný kopr. Už nevařte. Promícháme vařečkou, podle potřeby dochutíme solí/nebo cukrem.
KROK 8: Polévku kulajdu nechte 5 minut odležet a podávejte.