Krkonošské kyselo s houbami
Nejlepší krkonošské kyselo je tradiční česká polévka, která se připravuje z kysaného chleba a hub. Je typickým reprezentantem krkonošské kuchyně. Je bohaté na živiny a je ideální teplý pokrm pro chladné dny.
Ingredience
- 400 g kysaného chleba
- kousek máslového rohlíku
- 2 Lžíce soli
- 1 hlavu cibule
- 4 Lžíce mouky
- 400 g hub
- 2 Lžíce sádla
- 4 stroužky česneku
- 8 vajec
- 4 Lžíce octa
- 2 l vody
- Trochu kmínu
Nejnovější letáky
Postup
Do velkého hrnce nasypte kysaný chleb spolu s drobky z rohlíku, přidejte vodu a sůl a nechejte to asi hodinu stát.
Mezitím orestujte na sádle najemno pokrájenou cibuli, přidejte mletý česnek a pokrájené houby. Podle potřeby přilijte trochu vody a dusíme, dokud houby nezměknou.
Do změklých hub přidejte mouku a orestujte ji do zlatova.
Po hodině rozmixujte chlebovou směs (nejlépe ponorným mixérem přímo v hrnci) a přivedete k varu.
Do vařící se směsi postupně přidejte orestované houby s moukou. Pořádně promíchejte a nechte ještě chvíli vařit.
Podle chuti přidejte ocet, sůl a kmín.
Ve vajec připravte klasickou míchanou vejce a přidejte ji do polévky.
Podávejte horké.