Krkonošská kulajda
Tradiční česká polévka která nesmí chybět na horské chatě. Poléva je charakteristická svou sladkokyselou chutí s koprem. Kulajdu připravíte ze sušených, ale i čerstvý či nakládaných hub. Základními surovinami jsou vždy brambory, kopr, houby a vejce.
Ingredience
- 20 g masla
- 5 g drcený kmín
- 75 g hladká mouka
- 80 g sušené houby
- voda ze spařených hub
- 500 g brambory
- 250 ml mléko
- 2 ks bobkový list
- 200 ml Tučná smetana
- 6 vejce
- 100 g čerstvý kopr
- 20 g cukru
- 30 ml octa podle chuti
- sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si dejte do mističky sušené houby a zalijte je horkou vodou. Dejte stranou a nechte nabobtnat. pokud máte čertsvé tak je zpěnte na másle s kmíném.
Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostičky a dejte vařit do osolené vody. Brambory vařte na mírném ohni tak aby byli celou dobu ponořené do změknutí brambor cca 20min.
V hrnci si rozpusťte máslo a na mírném ohni jej nechte rozehřát. Poté přidejte lžičku kmínu, bobkokvý list promíchejte a nechte ho rozvonět. Zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání lehce půl minutky orestujte aby se udělala kaše a neměli jsme v mouce hrudky.
Základ zalijte vývarem z hub a mlékem vše rozmíchejte tak, aby nebyla směs hrudkovitá. Přidejte houby a vše osolte a opepřete. Podle potřeby podlijte vodou z vařených brambor.
Jakmile jsou brambory měkké, přidejte je do polévky, přilijte smetanu a přidejte nasekaný kopr. Pokud je směs moc hustá přidejte ještě vodu z brambor na rozředění.
Nakonec polévku dochuťte cukrem, octem a podle potřeby solí s pepřem.
Kulajdu podávejte se zastřeným vejcem (vejce uvařené v octové vodě) a nasekaným čerstvým koprem.